ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost stabilit nivelul scăzut de alertă teroristă

09:18 | 25.03.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe un termen nedeterminat, a fost stabilit nivelul scăzut (cod albastru) de alertă teroristă. Ordinul a fost semnat de directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor SIS, după stabilirea noul cod de alertă teroristă, autorităţile urmează să întreprindă mai multe măsuri, printre care acumularea şi verificarea informațiilor și datelor cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, de sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

La fel, autorităţile abilitate vor elabora și implementa metode și instrumente noi de luptă împotriva terorismului şi îşi vor canaliza eforturile la diminuarea şi lichidarea factorilor care provoacă apariţia şi răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist.

Instituirea codului albastru, a nivelului scăzut de alertă teroristă, prevede şi un şir de recomandări pentru populaţie. Astfel, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. O altă atenţionare vizează automobilele părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, staționarea îndelungată şi nejustificată în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor de mare aglomerare, precum şi gențile, rucsacurile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. La depistarea unor asemenea obiecte, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc a acestora şi informarea imediată a organelor de ocrotire a normelor de drept.

La fel, Centrul Antiterorist al SIS îndeamnă părinţii să discute cu copiii despre regulile de securitate şi acțiunile ce urmează a fi întreprinse în diverse situații de criză, să se asigure că aceştia cunosc adresa de domiciliu şi numerele de contact ale părinţilor şi ale serviciilor de urgență.

Codurile de alertă teroristă sunt stabilite în baza sistemului național de alertă teroristă (SNAT). Acesta este constituit din patru coduri (exprimate în culori), ce reflectă gradul de risc în funcție de intensitatea manifestării pericolului terorist: nivel scăzut (culoare albastră); nivel moderat (culoare galbenă); nivel ridicat (culoare portocalie) şi nivel critic (culoare roșie). La fiecare nivel de alertă stabilit, autoritățile publice competente vor întreprinde măsuri specifice în vederea asigurării securității naționale.

img19002338

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!