ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fosta conducere a Băncii Sociale va ajunge pe banca acuzaţilor

11:31 | 04.04.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Membrii Consiliului de administrare al Băncii Sociale și câteva persoane terțe vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru încălcarea intenționată a regulilor de creditare în circumstanțe agravante, comunică MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, dosarul deschis în acest caz a fost finalizat şi transmis în instanța de judecată. Astfel, procurorii au dovedit că, în 2013, un grup de persoane din conducerea Băncii Sociale, acționând în interese proprii, au elaborat și realizat o schemă infracțională de redresare artificială a situației financiare a instituției, constatată prin actele Băncii Naționale a Moldovei, prin încălcarea intenționată a reglementărilor interne ale procesului de creditare.

Tot în 2013, membrii Consiliului au decis unanim și ilegal acordarea unui credit în valoare de 68 mln de lei unei companii ce intenţiona să cumpere terenuri și imobilele unei fabrici din Chișinău. Ulterior, compania nu a efectuat plăți pentru rambursarea creditului acordat, fiind stinsă doar o parte a creditului în rezultatul vânzării de către bancă a bunurilor ipotecate cu suma de 28 114 249,86 lei, fapt prin care a fost cauzat Băncii Sociale un prejudiciu în sumă de 48800773,14 lei.

Creditarea ilegală a avut loc concomitent cu eliberarea în aceleași condiții a unui alt credit în sumă de 52 mln de lei unei alte companii, pentru procurarea unui utilaj pentru producerea sticlei, care de facto nu exista. Această tranzacţie a adus Băncii Sociale pierderi de 66873116 lei.

Gestionarul de facto al companiilor care au luat credite neperformante de la Banca Socială a fost remunerat pentru acţiunile sale de conducerea băncii cu un alt credit în sumă de 10 mln de lei.

În acest dosar şase persoane au statut de inculpat, printre aceștia se numără: președintele Consiliului de administrare al Băncii, vicepreședintele Consiliului de administrare al Băncii, trei membri ai Consiliului de administrare al Băncii, cât și administratorul companiei ce a beneficiat de credit. Dacă vor fi găsiți vinovaţi, cei şase riscă până la şapte ani de închisoare.

img19002683

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!