ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii agricoli mai au în depozite frigorifice circa o mie de tone de struguri

15:12 | 18.04.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Producătorii agricoli din țara noastră mai au în depozitele frigorifice circa o mie de tone de struguri. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a declarat că stocurile ar putea fi epuizate până la sărbătorile de Paști, transmite MOLDPRES.

Datele au fost prezentate după ce Nicolae Ciubuc a solicitat o analiză a situației privind stocurile de struguri de masă aflate la păstrare în depozitele frigorifice din țară. ”În urma analizei situației, am aflat că în primul trimestru al anului curent au fost exportate circa 18,9 mii tone de struguri. Principalele destinații ale exportului de struguri au fost țările membri ale Uniunii Europene și CSI. Prețul de comercializare a strugurilor pe piețele străine a fost în mediu de circa 0,5 dolari. Pe piața internă au fost comercializate estimativ 100 de tone”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la o ședință operativă cu angajații ministerului.

Cele mai mari volume de struguri la păstrare se află în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Cahul și Strășeni. De asemenea, o parte din strugurii au fost livrați la procesare pentru producerea vinului. Astfel, patru unități vinicole din Cahul, Călărași, Nisporeni și UTA Găgăuzia au acceptat să prelucreze circa 1 200 tone de struguri.

Totodată, producătorii agricoli din țara noastră mai au la păstrare în frigidere circa 35 mii tone de mere. Pentru a ajuta agricultorii să-și comercializeze produsele, pe parcursul lunilor aprilie și mai, în fiecare zi de sâmbătă, pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al capitalei este organizat un iarmaroc agricol.

img19003090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!