ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de icoane a fost vernisată la o bibliotecă din Chișinău

17:28 | 19.04.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Patruzeci și cinci de icoane pictate pe lemn de către elevii Școlii de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din orașul Cornești, raionul Ungheni   au fost prezentate astăzi în cadrul unei expoziții care a fost vernisată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că alături de expoziția de carte religioasă, inaugurată astăzi, a fost vernisată și o expoziție de icoane pictate în stil bizantin de către elevi, ghidați de artistul plastic Krasimir Savov din Bulgaria, care activează în prezent la Școala de Arte în calitate de voluntar și le transmite discipolilor săi tainele acestei arte.

”Aceste lucrări sunt foarte prețioase, reprezintă chipul  Mântuitorului nostru,  Iisus Hristos, precum și chipuri ale unor sfinți. Ne bucurăm că acest stil de artă se dezvoltă nu doar la Chișinău, dar și în spațiul rural. Le dorim acestor tineri succese și multe realizări frumoase în continuare”, a mai spus Elena Pintilei.

Prezent la eveniment, iconograful și profesorul Krasimir Savov a afirmat că acest proiect a fost inițiat în cadrul școlii de vară organizată la Cornești împreună cu pictorița Cezara Colesnic în luna septembrie 2018. ”Am amenajat un atelier, am procurat materiale și copiii au început să învețe tainele acestui stil de artă. În total, am opt elevi, care  sper că își vor continua studiile la Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” ori în alte instituții de profil. Icoanele bizantine vor putea fi admirate, dar și procurate”,  a subliniat Krasimir Savov.

La rândul său, pictorița Cezara Colesnic a afirmat că, după  școala de vară din anul trecut, Krasimir Savov a decis să rămână să-i învețe în continuare pe elevi să picteze. ”Așa a pornit ideea unui curs. S-a început de la iconografie, deoarece aceasta este prima lui specialitate. În partea a doua a anului vor face pictură postimpresionistă – vor lucra asupra peisajului”, a precizat Cezara Colesnic.

Alexandrina Grecu, elevă în clasa a șasea la Școala de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din orașul Cornești, a spus că este foarte bucuroasă că a învățat o tehnică nouă – pictarea icoanelor bizantine vechi, iar Laurențiu Antoci, elev în clasa a noua de la aceeași instituție a afirmat că visează să-și organizeze o expoziție personală de icoane.

Krasimir Savov este un artist contemporan bulgar, născut  în orașul Plevna. Pasionat de pictură și iconografie bizantină, studiază pe lângă mănăstirea Ryla. Artistul consacră o mare parte a carierei sale studiului iconografiei bizantine și restaurării de icoane. Picturile sale sunt impregnante de un adânc simbolism și o cromatică apropiată artei iconografice. Primele expoziții au loc în Bulgaria, în orașul Plevna. Participă activ la saloanele și bienalele de artă organizate în Bulgaria. Urmează expoziții în diferite orașe din Europa: Viena, Barcelona, Sighișoara, Bruxelles ș.a. Lucrările sale sunt apreciate și se află în colecții particulare din numeroase țări.

Expoziția va fi deschisă timp de 30 de zile.

img19003133

img19003133

img19003133

img19003133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!