ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Remiterile din UE, în favoarea persoanelor fizice, continuă să crească și au ajuns la o pondere de 46 la sută

16:08 | 25.04.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Transferurile de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente)  din țările Uniunii Europene continuă să crească și au ajuns la o pondere de 46 la sută din total transferuri, în luna martie față de 44,5 la sută în februarie, potrivit datelor  Băncii Naționale a Moldovei (BNM) făcute publice astăzi, informează MOLDPRES.

Transferurile din CSI au în ultimele luni o tendință de stagnare la nivelul de 21,7-21,8 la sută. Cetățenii moldoveni care muncesc în Federația Rusă trimit acasă în acest an de trei ori mai puțini bani decât acum șase ani. Transferurile din Rusia au avut, în luna martie, o pondere de 20,7 la sută din total remiteri, în scădere cu 7,7 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecut. Remiterile din alte state, exceptând CSI și UE, au constituit în martie 32,2 la sută din totalul transferurilor.

Potrivit BNM, dintre statele Uniunii Europene cele mai multe transferuri au venit din Italia, respectiv 12,87 milioane de dolari SUA, urmată de Germania (8,25 milioane), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (6,95 milioane), Franța (4,89 milioane de dolari SUA).  Transferuri în sumă de 19,6 milioane de dolari SUA în martie au fost făcute din Israel, iar din SUA 7,9 milioane.

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice prin băncile din Republica Moldova a constituit, în martie, în valoare netă 101,96 milioane de dolari SUA, în scădere cu 7,1 la sută față de perioada corespunzătoare a anului 2018.

Potrivit BNM, pe parcursul  perioadei ianuarie - martie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 276,81 milioane dolari SUA, cu 7,0 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Banca Națională precizează că în martie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 5,0 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 2,1 la sută.

img19003316

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!