ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va marca Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor

13:26 | 15.05.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Mai multe acțiuni culturale vor fi organizate în întreaga țară  cu prilejul celei de-a 15-a ediții a Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, care se va desfășura în perioada 18-19 mai, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a subliniat importanța acestui eveniment pentru promovarea valorilor culturale și istoria poporului nostru, în contextul în care muzeele țării noastre merg în pas cu modernizarea. „Pe lângă faptul că își păstrează misiunile lor primare – colectarea, conservarea și păstrarea bunurilor culturale, dar și organizarea activităților cultural-educaționale, muzeele și-au transformat practicile pentru a rămâne mai aproape de comunitățile pe care le deservesc. Ca instituții aflate în centrul comunității, muzeele au puterea de a stabili dialogul între culturi, de a construi punți pentru o lume pașnică și de a defini un viitor durabil. Vă îndemnăm cu mare drag să fiți prezenți la acest eveniment frumos și să savurați din plin patrimoniul expus în cele mai îndrăgite colecții”, a afirmat Monica Babuc.

Potrivit oficialului, ediția din acest an, cu genericul „Muzeele și hub-urile creative: viitorul tradiției” este dedicată empatizării muzeelor la provocările societății actuale, astfel încât acestea să devină mai interactive, flexibile, orientându-și activitatea spre comunități. Ele se transformă în hub-uri culturale care funcționează drept platforme unde creativitatea este combinată cu cunoașterea, iar vizitatorii pot participa la procesul de creare și promovare a patrimoniului cultural. Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de muzee şi de a prezenta activitatea acestora într-o altă perspectivă, dar și pentru a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

Muzeele din Republica Moldova au devenit parte a acestei manifestări culturale de amploare, reuşind să atragă un public tot mai numeros și divers. Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, în luna mai 2019, 87 de muzee și instituții culturale din 19 raioane și-au anunțat programul consistent în ateliere de creație, lecții deschise la subiectul păstrării, dezvoltării și promovării patrimoniului cultural, înscenări teatralizate, recitaluri de cântece, poezii, vernisaje de pictură, proiecții de film, concursuri, târguri ale meșterilor populari pentru a consemna importanța activității instituțiilor muzeale și culturale în viața unei comunități.

”Motivul pentru care vreau să vă anunț că ne mândrim cu activitatea muzeelor este numărul de vizitatori. Dacă în anul 2016 muzeele din R. Moldova au atestat o cifră de 271 393 de  vizitatori, atunci în 2017 au fost deja 618 180 de vizitatori. În anul trecut am avut 620 de mii de vizitatori și eu sunt sigură că dublarea propriu-zisă  a numărului de vizitatori a muzeelor se datorează inclusiv unei serioase promovări a Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Europene a Muzeelor, care au devenit o atracție specială pentru cetățenii din R. Moldova”, a accentuat Monica Babuc.

Prezent la eveniment, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava a afirmat că sâmbătă, începând cu ora 10.00, vizitatorii vor acea acces gratuit la expozițiile permanente ”Istorie și civilizație”, la ”București: un portret novecento”, ”Modă și stil în Chișinăul și Bucureștiul  anilor  ’30”  ș.a. ”Excepție fac expozițiile :”Innovatic fest (bilet unic pentru toate categoriile de vârstă – 50 de lei) și  ”Comorile trecutului” (vestigii din aur și argint, mileniul V a. CHR. – secolul XVIII”,  la care vizitatorii vor avea acces în baza biletelor: adulți – 10 lei, studenți – 5 lei și elevi – 3 lei”, a precizat Eugen Sava.

La rândul său, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menționat că în această zi în cadrul instituției, vizitatorii vor putea vedea expoziția temporară ”Bienala Internațională de Pictură Chișinău 2019” și expoziția permanentă ”Artă Universală”.  Tot aici vor avea loc recitaluri de muzică susținute de flautistul Ion Negură, țambalagiul Alexandru Cioroi, Corul Național de Cameră al Sălii cu Orgă, condus de Ilona Stepan, elevi și studenți de la instituțiile de învățământ cu profil artistic, precum și ateliere de creație pentru copii și maturi.

Directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Petru Vicol a anunțat că pe 18 mai, în cadrul instituției va fi inaugurată expoziția ”Arhitectura în piatră a Orheiului Vechi. Piese din colecțiile MNEIN și picturile artistului plastic Eudochia Robu”. Expoziția tematică este organizată în contextul nominalizării Rezervației Cultural-Naturale Orheiul Vechi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Tot aici vor avea loc lansări de carte, ateliere de creație, târgul meșterilor populari, jocuri interactive, etc.  

Pentru buna desfășurare a Nopții Europene a Muzeelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a alocat de la buget 55 mii de lei.

În data de 18 mai, între orele 18:00-24:00, transportul public va fi redirecționat de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi A. Puşkin, iar accesul şi parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi va fi sistată. 

img19003687

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!