ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Europei a fost sărbătorită la Bălţi

17:41 | 16.05.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. „Europa – casa mea” a fost genericul unei manifestări, organizată astăzi de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), cu ocazia Zilei Europei. Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, în prezenţa mai multor ambasadori ai statelor europene în ţara noastră, transmite MOLDPRES.

Programul acţiunii a inclus reprezentaţii muzicale şi literar-artistice, o expoziție cu imagini de la proiectele cu finanțare europeană implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord, precum și un târg de obiceiuri și tradiții europene. De asemenea, studenți de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți și Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei, au susținut un concert.

„Celebrăm Ziua Europei, începând cu anul 2011, și ne bucurăm că acest eveniment a devenit o frumoasă tradiție în regiunea noastră. Uniunea Europeană este unul dintre principalii donatori ai Republicii Moldova, aprobând finanțări pentru reabilitarea drumurilor, dezvoltarea afacerilor, educație, sănătate, modernizarea agriculturii, dezvoltare regională, dezvoltarea zonelor rurale, producerea biocombustibilului și altele”, a declarat în discursul său Vitali Povonschi, directorul ADR Nord.

Oficialul a subliniat că, în perioada 2011-2016, ADR Nord a implementat trei proiecte de dezvoltare regională cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, valoarea totală a acestora fiind de circa 1,39 milioane de euro. Totodată, în perioada 2017-2020, Uniunea Europeană susține în Regiunea de Dezvoltare Nord șase proiecte în domeniul aprovizionării cu apă și eficiență energetică, în valoare de circa 13,82 milioane de euro. De asemenea, partenerii din Cehia oferă suport în această perioadă întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, în valoare de 500 mii de euro, iar partenerii din Elveția au oferit o cofinanțare de 30,4 milioane de lei pentru un important proiect de alimentare cu apă și sanitație în raionul Florești.

În Regiunea de Dezvoltare Nord, Ziua Europei a fost celebrată oficial pentru prima dată la 14 mai 2011, în municipiul Bălți. Ca şi în anii precedenți, Ziua Europei în Regiunea de Dezvoltare Nord a fost organizată de ADR Nord în parteneriat cu Consulatul General al României la Bălți și Universitatea de Stat „Alecu Russo”.  În acest an, la organizarea evenimentului au mai participat, în calitate de parteneri, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Fundaţia People in Need Moldova, iniţiativa europeană „Primarii pentru creșterea economică”, Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională” și, în calitate de partener instituțional, Teatrul Național „Vasile Alecsandri" din Bălți.

img19003745

img19003745

img19003745

img19003745

img19003745

img19003745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!