ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și Carolina de Nord au semnat Memorandumul de colaborare

15:25 | 17.05.2019 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip și Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall,  au semnat astăzi Memorandumul de cooperare bilaterală pentru următorii 5 ani, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

Șeful executivului a menționat că între părți există o relație de prietenie de aproape 20 de ani, iar acest parteneriat a adus de-a lungul timpului beneficii concrete pentru cetățeni. Printre cele mai importante domenii de cooperare au fost evidențiate: 

1. Domeniul educației. Peste 1000 de studenți și profesori din Republica Moldova au beneficiat de instruiri și burse, la școlile și universitățile din Carolina de Nord,

2. Domeniul Apărării și de securitate. Peste 1000 de militari moldoveni au participat doar în ultimii 2 ani la exerciții și instruiri,

3.  Cooperarea umanitară: renovarea și dotarea mai multor instituții de învățământ, spitale și orfelinate, oferirea de burse de studii tinerilor din familii social-vulnerabile, acordarea asistenței medicale, preponderent, stomatologice copiilor cu necesități speciale. 

,,Aceste rezultate justifică întru totul dorința de a continua acest parteneriat și de a-l amplifica, o dorință comună care a fost exprimată astăzi de către noi toți”, a menționat Pavel Filip. 

Prim-ministrul a precizat că își dorește consolidarea în continuare și extinderea acestui parteneriat în domeniile comercial-economic și IT. „Știu că în Carolina de Nord se dezvoltă vertiginos sectoare din industria cunoașterii, inclusiv sectorul tehnologiei informației. Profit de ocazie și invit companiile americane să investească în acest sector în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip. 

Secretarul de Stat Elaine Marshall a reiterat dorința de a continua cooperarea cu țara noastră în domeniile tradiționale, dar și de a o extinde în sectoare noi. „Este o plăcere să reînnoiesc acest parteneriat bilateral și noi intenționăm să continuăm eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor atât din Carolina de Nord, cât și din Republica Moldova”, a spus Elaine Marshall.

În semn de apreciere și recunoștință pentru susținerea oferită țării noastre, premierul Pavel Filip i-a conferit secretarului de Stat al Carolinei de Nord Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova.

img19003778

img19003778

img19003778

img19003778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!