ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Investițiile în active imobilizate au crescut cu 25,1 la sută, în primul trimestru, până la 3,3 miliarde lei

15:25 | 06.06.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Investiţiile în active pe termen lung au crescut, în primul trimestru 2019, cu un sfert, față de perioada similară a anului precedent, cu mult peste nivelul prognozat de autorități și experți, care se așteaptă la o majorare de până la 5 la sută în anul curent. Până la 3,3 miliarde de lei au fost investite în clădiri, rezidențiale și nerezidențiale, mașini și utilaje, transport. Principalii factori care au determinat creșterea activității investiționale au fost majorarea investițiilor private și bugetare, situația creditară favorabilă, precum și creșterea investițiilor din sursele organizațiilor internaționale, informează MOLDPRES.

„Aceste rezultate demonstrează că reformele implementate de Guvern au creat toate premisele pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil și competitiv pentru investitori. Mă bucur să constat că volumul investițiilor a sporit considerabil, impactul major fiind asigurat de creșterea investițiilor în mașini, utilaje și instalații, fapt ce confirmă tendința actuală de retehnologizare a economiei naționale”, menționează ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici.

Potrivit datelor Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, investițiile private s-au dovedit a fi, în primul trimestru al anului curent, principalul motor de creștere al investițiilor per total. Acestea au însumat 2,3 miliarde lei (70 la sută din totalul investițiilor) și au crescut în ianuarie-martie 2019 cu 15 la sută, asigurând 46 la sută din creșterea totală. Agenții economici și-au orientat investițiile în mașini și utilaje, mijloace de transport, clădiri rezidențiale și terenuri.

Investițiile publice, de asemenea, s-au majorat în medie de 2,1 ori, asigurând 31 la sută din creșterea totală a investițiilor. Acestea au atins valoarea de 387,9  de milioane lei. Investițiile publice au fost orientate în construcții inginerești, mașini și utilaje și mijloace de transport.

Analiza datelor după tipurile de active arată că investițiile în mașini, instalații și utilaje de producere au contribuit cel mai semnificativ la creșterea investițiilor înregistrată în primele trei luni ale anului 2019 (35 la sută din creștere). Acestea au însumat 1,2 miliarde lei și au sporit cu 23,7 la sută.

Esențial au crescut și investițiile în mijloace de transport. Acestea au însumat 480,1 milioane lei și au sporit cu 45,6 la sută. De asemenea, au crescut investițiile în sectorul construcțiilor (construcții inginerești, clădiri rezidențiale și clădiri nerezidențiale) cu 17,8 la sută, însumând 1,3 miliarde lei.

Creșterea în active imobilizate arată că oamenii de afaceri au încredere că în perspectivă lucrurile vor merge bine, va exista stabilitate și nu există riscul să piardă banii investiți, apreciază mai mulți experți.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere în 2019 a investițiilor în active materiale pe termen lung până la 26,6 miliarde de lei.

img19004344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!