ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două laboratoare naționale au beneficiat de echipament performat achiziţionat cu suportul UNFPA

14:49 | 06.06.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Două laboratoare din cadrul Spitalului Clinic Republican și Institutului Mamei și Copilului au fost dotate cu echipament performant pentru prestarea serviciilor de screening de col uterin. Echipamentul în valoare de aproape 140 mii USD a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), din banii oferiți de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de inaugurare a fost prezent şi ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu. „Testul Papanicolau este unica metodă de a diagnostica precoce modificările colului uterin, contribuind la prevenirea cancerului de col uterin. Ministerul, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a dotat laboratoarele cu echipamente moderne, ceea ce ne va permite să acoperim tot necesarul de analize citologice și histopatologice din țară și, astfel, de a reduce numărul de decese din această cauză, prin prevenire și tratament la timp”, a spus oficialul.

La acelaşi eveniment Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA, a menționat că în ultimii cinci ani peste 1500 de femei din R. Moldova, majoritatea de vârstă reproductivă, și-au pierdut viața din cauza acestei maladii. „Cancerul de col uterin poate fi ușor prevenit, iar astăzi am făcut un pas foarte important pentru aceasta. Echipamentul de laborator va fi utilizat atât pentru prestarea serviciilor medicale de calitate, la standarde internaționale, în procesul de screening cervical, cât și pentru instruirea specialiștilor în domeniu. Îndemnăm și femeile să solicite aceste servicii, pentru ca împreună să stopăm cancerul de col uterin”, a menţionat Columbia.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în laboratoarele renovate sunt efectuate zilnic analize citologice și histopatologice importante, care permit diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin, astfel fiind prevenit cancerul de col uterin la femei.

Datele statistice arată că la fiecare trei zile în Republica Moldova o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. 

img19004345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!