ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

R. Moldova a aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor alimentare

15:09 | 12.06.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/.  Mai multe instituţii de stat şi reprezentanţi ai sectorului privat au aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor și a risipei alimentare în Republica Moldova. Documentul a fost validat miercuri, 12 iunie, în cadrul unui atelier cu participarea  Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), transmite MOLDPRES.

În cadrul atelierului, FAO a prezentat o evaluare a proporţiilor, cauzelor și a impactului pierderilor și risipei alimentare în ţara noastră.

În acest scop, echipa FAO s-a întâlnit cu specialiştii instituțiilor din domeniu, a studiat lanțurile de aprovizionare cu alimente selectate și a intervievat diferiți actori, inclusiv fermieri, procesatori și comercianți. Rezultatele acestor misiuni au fost în centrul discuțiilor din cadrul atelierului și vor sta la baza activităților ulterioare, din punct de vedere teritorial, tehnic și de politici.

Participanţii la atelier au convenit, de asemenea, asupra colaborării  multidisciplinare în domeniul prevenirii și reducerii pierderilor și risipei alimentare, ceea ce va permite tuturor părților interesate să identifice soluții pentru această problemă.

Proiectul FAO de cooperare tehnică regională  "Strategii de reducere a pierderilor și risipei alimentare" acordă asistență țărilor participante (Albania, Armenia, R. Moldova și Macedonia) în elaborarea și implementarea politicilor naționale în domeniul dezvoltării şi eficientizării agriculturii, securității alimentare, atenuării efectelor schimbărilor climatice  etc. Acest proiect este parte a unui program de amploare pentru reducerea pierderilor și risipei alimentare care este administrat de Oficiul Regional pentru Europa și Asia al FAO (FAO-REU), sub umbrela Inițiativei Globale privind Reducerea Pierderilor și Risipei Alimentare - SAVE FOOD.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!