ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost lansat un nou concurs de finanțare a ideilor ecologice

15:27 | 18.06.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/.  Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat un nou apel de granturi pentru soluţii inovatoare de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului. Susținerea face parte din proiectul „Oraşe verzi durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Valoarea totală a fiecărui grant este de maxim opt mii de dolari. Inițiativele urmează a fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuţie proprie din valoarea totală a proiectului depus. Propunerile de proiect acceptate în concurs vor acoperi următoarele domenii: mobilitatea urbană; gestionarea deşeurilor; eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă; planificarea urbană durabilă.

„Ne dorim dinamizarea iniţiativelor inovatoare care răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor şi produc totodată un impact pozitiv asupra mediului ambiant. În cadrul acestui program de granturi, pe care îl numim simbolic Fast Track Challenge, vom finanţa iniţiative ce pot fi implementate într-o perioadă scurtă şi vor oferi rezultate tangibile în timp util”, a afirmat Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectele depuse vor fi realizate într-o perioadă de maxim nouă luni. Co-finanţarea poate fi nemonetară sau monetară şi urmează a fi oferită de compania sau consorţiul solicitante de grant. De asemenea, parteneriatele cu ONG-uri, companii sau instituții publice vor fi considerate un avantaj.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 iulie 2019. Propunerile de proiect vor fi evaluate de o comisie de experţi în baza criteriilor de eligibilitate cum ar fi relevanţa; inovaţia; impactul social, economic şi de mediu; durabilitatea; gradul de replicare/extindere a iniţiativei; acoperirea teritorială şi perioada de implementare. Evaluarea va avea loc în două etape: examinarea dosarelor depuse, conform criteriilor de eligibilitate, şi prezentarea proiectului inovator în faţa comisiei de evaluare. În 2019, de finanţare vor beneficia patru inițiative de proiect, însă Programul Fast Track Challenge va continua şi în anii 2020-2021.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani (2018-2022) are un buget total de 2,72 mln de dolari, dintre care 2,64 mln de dolari sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu  şi 80 de mii de dolari  – de PNUD Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!