ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procedurile de numire a noilor judecători CCM vor fi demarate în regim de urgenţă, anunţă şeful statului

15:39 | 26.06.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistratului urmează să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor Curţii Constituţionale. Anunţul a fost făcut de şeful statului Igor Dodon pe pagina sa oficială, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită, astfel că acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și obiectivității.

“Exprim încrederea în faptul că noua componență a Curții Constituționale va fi una independentă, va realiza nobila misiune de a garanta supremaţia Constituţiei, se va supune numai Legii Supreme și va exclude cu orice preț influențele politice și jocurile de culise”, a scris Dodon.

În după-amiaza zilei de astăzi, judecătorii Curţii Constituţionale au anunţat că îşi dau demisia in corpore.

Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi judecători sunt desemnaţi de parlament, doi de guvern şi doi de  Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătorii constituţionali beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi, trimişi în judecată fără încuviinţarea prealabilă a Curţii Constituţionale. Ei pot deţine această funcţie pe durata a două mandate.

img19004935

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!