ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

08:32 | 12.07.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/.  Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc pe 12 iulie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care au fost „primii apostoli ai creştinismului”. Sărbătoarea are loc după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcţie de data Paştilor, notează MOLDPRES.

„Cei doi sfinţi sunt cinstiţi împreună pentru că amândoi au fost martirizaţi în această zi a anului 67. Înainte de chemarea la apostolie, Petru s-a numit Simon. Sfântul Apostol Pavel s-a numit la început Saul, iar după convertire a primit numele Pavel. Deşi Petru a fost un simplu pescar, iar Pavel un învăţător al Legii, amândoi au mărturisit dragostea pentru Hristos până la jertfă: Petru a fost crucificat cu capul în jos, iar Pavel decapitat”, indică mai multe surse.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt şi autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament.

De sărbătoarea Sf. Apostoli Petru şi Pavel sunt legate mai multe obiceiuri şi tradiţii. Astfel, se consideră  că din această zi, cucul şi priveghetoarea nu mai cântă. Pentru sporul casei şi pentru sănătate, la Biserică se sfinţesc colaci, lumânări, mere care ulterior se împart celor săraci. Totodată, se zice că dacă tună şi fulgeră în ziua Sf. Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Alte surse indică că cei doi Apostoli sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate. Asta pentru că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei – în anumite perioade Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

De asemenea, astăzi sunt omagiaţi toţi cei care poartă numele Petru şi Pavel sau derivatele acestora – Petronela, Paul, Paula, Paulin, Paulina, Petre, Petruţ ş.a. Mai multe sate şi oraşe din ţară sărbătoresc hramurile localităţilor.

În Republica Moldova, numele Petru şi Pavel sunt unele dintre cele mai populare, după Ion, Maria şi Ana.

img19005393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!