ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producători de fructe din R. Moldova au preluat experiența fermierilor americani de producere a cireșelor

08:56 | 12.07.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Un grup de specialiști și producători de cireșe din Republica Moldova efectuează o vizită în SUA pentru a studia cele mai inovative tehnologii de producere și post-recoltă pentru cireșe, implementate de fermierii americani, transmite MOLDPRES.

Vizita se desfășoară în perioada 8 – 14 iulie în statele Oregon și Washington. Aceasta este organizată de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova pentru a impulsiona sectorul de producere a cireșelor, care este unul de perspectivă pentru agricultorii moldoveni.

În SUA au plecat fermieri din diferite regiuni ale Republicii Moldova, care dispun de livezi de cireș și sunt interesați să studieze aspecte practice pentru a-și spori recolta, a îmbunătăți calitatea fructelor și a perfecționa infrastructura post-recoltă. Aceste cunoștințe îi vor ajuta să crească competitivitatea fructelor moldovenești pe piața internațională.

Unul dintre participanții la vizita de documentare este Mihai Chilianu, care gestionează mai multe livezi de fructe și preconizează să își extindă suprafața de livezi de cireș. Potrivit lui, tehnologiile avansate de producere a cireșelor implementate de fermierii din Oregon și Washington îl vor ajuta să ia decizii corecte.

În perioada 2016 – 2018, în Republica Moldova au fost plantate anual în medie 300 ha de livezi noi de cireș. În 2017 erau pe rod 3 500 ha de livezi de cireș. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1 700 tone în 2010, până la circa 10 800  tone de cireșe în 2018. În același timp, sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe probleme care afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiuri neomogene, lipsa echipamentului post-recoltare, ambalaje neomogene și promovarea insuficientă.

img19005394

img19005394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!