ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Finanțelor a anunțat creșterea unor taxe și eliminarea mai multor facilități fiscale

15:58 | 23.07.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional, informează MOLDPRES.

Astfel, vor fi anulate scutirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele public-private, vor fi anulate tichetele de masă, va fi eliminată cota redusă de 10% la TVA pentru sectorul Horeca și vor crește accizele la produsele de tutun. În același timp, vor fi eliminate scutirile de impozite la produsele petroliere comercializate în zonele de control vamal.

Totodată, vor fi limitate vânzările neimpozabile în regim duty-free. Un proiect în acest sens a fost deja aprobat în prima lectură de parlament, însă autoritățile optează pentru limitarea acestor facilități doar pentru persoanele care pleacă din țară pe cale maritimă sau aeriană. 

„Vom elimina unele consecințe ale amnistiei fiscale, în special în administrarea fiscală, cum ar fi interzicerea controalelor fiscale pentru perioada înainte de 1 ianuarie 2018. Această interdicție va fi ridicată”, a afirmat Gavrilița.

Ministrul a mai anunțat majorarea taxelor pentru poluarea de mediu, inclusiv creșterea cu 50 la sută a taxei la plastic.

O altă acțiune prevede că persoanele care au un venit lunar de 20 mii de lei nu vor mai beneficia de scutire personală. Totodată, Natalia Gavrilița a dat asigurări că cota unica de 12% la impozitul pe venit pentru persoanele fizice va rămâne neschimbată.

img19005741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!