ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Interpreta de muzică populară Larisa Arseni își sărbătorește ziua de naștere

09:57 | 14.08.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Cunoscuta interpretă de muzică populară și de romanțe Larisa Arseni, Maestru în Artă, își sărbătorește miercuri, 14 august, cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

Potrivit maestrului Petre Neamțu, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Larisa Arseni este o cântăreață înzestrată cu har, care are un stil de interpretare cu totul aparte. ”Are o voce deosebită și știe să-și aleagă repertoriul. Cred că Larisa Arseni mai are încă multe a ne spune prin cântecul său”, a subliniat Petre Neamțu.

Larisa Arseni s-a născut la 14 august 1949, în Kazahstanul de Nord, din părinți deportați. La 7 iunie 1956, părinții revin la baștină. În anii 1956-1966 a studiat la Școala medie din comuna Manta, în 1967-1973 - la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova și în 1981-1985 - la Institutul de Stat al Artelor din Moldova, specialitatea metodist organiza­tor, facultativ - dirijat coral. Debutează în scenă la Manta cu muzicienii satului. Debut pe scena mare cu ansamblul ”Veselia”, invitată de Dumitru Blajinu (1967). Este invitată în orchestra ”Folclor” (1968), evoluează la radio şi televiziune.

Primele înregistrări la radio le-a făcut în 1968. Concomitent, își face studiile şi evoluează în orchestra ”Struguraș” a Universității de Stat din Moldova, condusă de Vasile Roșcovan. În 1970-1972 a activat în orchestra ”Lăutarii”. În 1973, se stabilește la Clocușna, Ocnița, unde activează în calitate de profesoară. Revine la Chișinău, fiind solistă-vocalistă în Ansamblul Aca­demic de Stat ”Joc” din Moldova (1977-1985), apoi la Filarmonica de Stat din Moldova.

Continuă activitatea pedagogică. Este profesoară la şcoala nr. 17 din Chişinău, profesoară de limba şi literatura română şi clubologie la Colegiul Repub­lican de Muzică ”Ștefan Neaga”. Concomitent, colaborează fructuos cu orchestra ”Mărţişor” (1985-1996).

A înregistrat la Radio Chișinău cântecele ”Ţi-o părea puiule bine”, ”La fântâniţa din poartă”, ”De ce dragostea-i amară” ș.a., care îi aduc populari­tate. Pe parcursul activității sale în calitate de artistă-vocalistă a colaborat cu orches­trele: ”Veselia”, ”Folclor”, ”Ciocârlia”, ”Struguraș”, ”Lăutarii” (prima formație), ”Mugurel”, ”Mărțișor”, ”Căruța” etc., cu dirijorii Dumitru Blajinu, Ion Dascăl, Valentin Doni, Petre Neamțu, Nicolae Mărgineanu, Gheorghe Mus­tea, Vasile Goia, Gheorghe Şevcişin, Serghei Ciuhrii și Gheorghe Crețu. Are peste 50 de lucrări înregistrate în fondurile Radio și multiple imprimări din spectacole în arhivele Televiziunii.  În 1999, a avut un spectacol de omagiere a 30 ani de activitate artistică, în Palatul Național cu genericul ”La poarta inimii mele”, organizat cu concursul orchestrei de muzică populară ”Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl.

Evoluează cu un recital la Festivalul ”Maria Tănase” din Craiova, acompaniată de orchestra ”Folclor”, dirijată de Petre Neamțu. Întreprinde turnee în străinătate: Franța, Rusia, Canada, Belgia, Iugoslavia, Germania, Cehia, Polonia, Bulgaria, Austria, Coreea de Nord, Mongolia, Româ­nia, Grecia, Ţările Baltice și în alte țări. Publică culegerea de cântece ”Mai am un singur dor” (1998), care cu­prinde 135 de piese dintre cele mai solicitate de publicul larg, editate în diferite perioade pe ambele maluri ale Prutului. A lansat CD-ul ”La poarta inimii mele” (2003).

În 1981, Larisa Arseni a obținut Marele Premiu la Concursul televizat ”Cântați cu noi”, în 1991 – trofeul ”Ileana Sărăroiu”, la Festivalul-Concurs de Romanțe ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște, și în 1993 – premiul I la Festivalul-Concurs de Romanțe ”Crizantema de Argint” din Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!