ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea a lansat prima sa carte

11:49 | 16.08.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Un volum intitulat ”Vișinul baronului Münchhausen” de jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea, a fost lansat joi, 15 august, la o librărie din capitală. Cartea a apărut în cadrul Programului pentru Editarea Cărții Naționale al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat șeful Delegației Europene în R. Moldova, Peter Michalko, scriitori, ziariști, diplomați, editori etc.

Valeriu Turea a menționat că ”Vișinul baronului Münchhausen” este o carte de stări sufletești: vesele, triste, senine, mohorâte. ”Adică așa cum e viața unui om. Dar mai este și o carte în care am încercat să evoc chipul unor oameni dragi, care mi-au marcat într-un fel sau altul destinul: marele om de cultură Alexandru Gromov, învățătorul meu de la școala nr. 2 din Edineț Lazăr Waserman, prietenul Costică Pârțac, scriitorul Serafim Belicov, dobarul fanfarei de la Burlănești Văniuca Hudik. Apoi, mai este o carte în care se regăsesc subiecte apropiate sufletului meu: Portugalia, diaspora, Ministerul de Externe, satul unde am copilărit Burlănești. O carte despre trăirile mele sufletești și despre noi toți, după cum zicea cineva la lansare. Câte puțin, aș preciza eu”, a subliniat Valeriu Turea.

La rândul său, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, moderatorul manifestării, a afirmat că această carte este un formidabil ghid de călătorie nu atât în spațiu, cât în timp, în amintiri și în momente trăite la maximă intensitate, pentru că până și acolo unde scrie despre Portugalia, de fapt scrie despre oameni, despre trăirile pe care le are și se simte extraordinar acest filtru cultural prin care trece toată informația. ”Valeriu Turea este un om al cuvântului, un om al revistei, al cărții, al culturii și, de fapt, el e ambasadorul frumosului din țara aceasta, atât cât este, cât s-a produs în lume. Tot ce prinde în carte, acele momente de finețe, acei oameni pe care-i evocă (Alexandru Gromov, Nicolae Corlăteanu, Gheorghe Dodiță ș.a.)  sunt oameni care au făcut ca această lume a noastră să arate mai deschisă și cultă. Valeriu Turea îi prinde pe toți și-i aduce într-o carte”, a remarcat Emilian Galaicu-Păun.

Potrivit criticului literar Maria Șleahtițchi, „Vișinul baronului Münchhausen” este o carte de atmosferă. ”Valeriu Turea a instituit în ea un stil cu totul special, o îmbinare originală de artă a cuvântului și artă a imaginii, de povestiri, miniaturi, dialoguri, scurte observații, emoticoane. Textele literare și fotografice evocă amintirile unor vremuri apuse (în partea lor de memorii) și fixează reacțiile la zi (în partea lor de jurnal) ale unui personaj atent, dăruit cu spirit de observație nuanțat”, a accentuat Maria Șleahtițchi.

Valeriu Turea s-a născut la 6 octombrie 1951 în satul Rosoșeni, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău în anul 1974, Facultatea de Filologie, specializarea jurnalistică. A lucrat în calitate de jurnalist la mai multe publicații periodice. Din 1991 este angajat la Ministerul Afacerilor Externe. În anii 2010-2015 a fost ambasador al R. Moldova în Portugalia, iar în 2015-2016 - director general al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora. În perioada 2016-2019 a fost ministru-consilier al Ambasadei R. Moldova la București. Este autorul expozițiilor de fotografii: ”Pisicile din Cimitirul Plăcerilor” (Chișinău, decembrie 2015) și ”Portugalia, țara dorului răsare” (Chișinău, august 2016; Târgu Jiu, octombrie 2016; Cluj, martie 2017), autorul fotografiilor din cartea ”Spre Meka...” de Alexandru Macedonski, Editura ”Cartier”, Chișinău 2018. ”Vișinul baronului Münchhausen” este debutul editorial al lui Valeriu Turea.

img19006440

img19006440

img19006440

img19006440

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!