ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

23 august a fost declarată drept Ziua europeană de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

13:14 | 21.08.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, la 21 august, Hotărârea cu privire la declararea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare,  informează MOLDPRES.

Potrivit hotărârii, ziua de 23 august 2019 se declară zi de doliu, ca urmare în toate localitățile, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă drapelul de stat.

În ziua de 23 august, la ora 10.00, „în semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, indiferent de ideologie, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere”.

Proiectul a fost elaborat în scopul comemorării în ţara noastră a victimelor regimurilor totalitare şi autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste, în baza declaraţiilor şi recomandărilor forurilor internaţionale, în special a Declaraţiei Parlamentului European din 23 septembrie 2008 privind proclamarea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului şi a Rezoluţiei Parlamentului European din 2 aprilie 2009 referitoare la conştiinţa europeană şi totalitarism, se arată în nota informativă la proiect.

Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat, i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înţelegerii şi a recunoaşterii suferinţelor tuturor victimelor şi a membrilor familiei acestora şi să asigure că cei care s-au opus activ regimurilor totalitare şi au luptat împotriva tiraniei şi oprimării nu vor fi uitaţi, a declarat în ședința Guvernului premierul Maia Sandu.

Guvernul îşi propune să asigure coerenţa unei politici de memorie faţă de victimele regimurilor totalitare şi autoritare, în vederea condamnării tuturor crimelor împotriva umanităţii şi încălcărilor grave ale drepturilor omului de către toate regimurile totalitare şi autoritare, precum şi educării tinerei generaţii în spiritul respectului faţă de victimele tuturor regimurilor totalitare şi nedemocratice. 

img19006581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!