ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Până la începutul lunii septembrie, în ţară sunt valabile Coduri Galbene de caniculă, secetă şi pericol de incendiu

14:13 | 28.08.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până la 6 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică. De asemenea, până la 1 septembrie rămâne în vigoare Codul Galben de caniculă, iar până la 4 septembrie - de pericol excepţional de incendiu, transmite MOLDPRES.

Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. În acelaşi timp,  agenților economici și populației li se solicită să consume rațional resursele de apă.

Până la 1 septembrie, pe întreg teritoriul ţării este valabil Codul Galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, în perioada de referinţă, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33 grade Celsius. De asemenea, până la 4 septembrie este anunţat şi Cod Galben de pericol excepţiona de incendiu. Astfel, în intervalul de referinţă, din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate, pe o mare parte a teritoriului se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole.

În contextul arşiţei şi secetei stabilite în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reiterat atenţionarea asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112.

Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii Agenţiei "Moldsilva" roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

img19006756

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!