ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a început Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția 2019

13:54 | 02.09.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a VIII-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor a fost inaugurată  duminică, 1 septembrie, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hașdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării; Academia de Științe a Moldovei; Centrul Academic Internațional ”Mihai Eminescu”, Primăria Municipiului Chișinău; Primăria Comunei Dumbrăveni, România, și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Solicitat de MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi, inițiatorul și directorul proiectului, a menționat că genericul celei de-a VIII-a  ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor este ”Cosmosul eminescian”.

”Este vorba de viziunea cosmică a lui Eminescu, care s-a manifestat atât sub aspect cosmogonic (cosmogonia înseamnă geneza universului), cât și sub cel cosmologic, adică al structurilor universului, legilor universului. În acest sens, am avut o comunicare-cheie ținută de profesorul Pompiliu Crăciunescu de la Universitatea din Timișoara, care are un studiu substanțial - ”Paradisul infernal sau cosmologia eminesciană”, în care abordează sub un aspect absolut nou, raportat la toate teoriile privind cosmosul, din antichitate, de la Rig Veda, până la Einstein și cosmonauții care zboară astăzi. În acest fel, au vorbit despre viziunea cosmică a lui Eminescu: și criticul literar Teodor Codreanu, care are un capitol special  ”Eminescu între fizică și poezie”, și Florian Copcea, și doctorul Ioan Ețcu de la Suceava, care s-a referit la impactul culturii indiene asupra lui Eminescu, și Teodor Nedelcea, care a analizat influența culturii chineze asupra lui Eminescu etc.”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, scriitorul Daniel Corbu din Iași a afirmat că Congresul Mondial al Eminescologilor este o inițiativă extraordinară,lansată de academicianul Mihai Cimpoi.  ”Ne bucurăm că se face acest congres într-o țară în care Eminescu este atât de iubit și unde, credem noi, că a pus temelia limbii și a gândirii românești moderne. E vorba de 100 de invitați  din România, Germania, Franța și alte țări care au ceva de spus despre Eminescu. Dar despre Eminescu și imensitatea operei sale oricând cineva va avea ceva de spus. La 130 de ani de la plecarea sa la poporul stelelor, au apărut peste 3000 de cărți, mii de articole și tot timpul opera eminesciană  este explorată și se găsesc noi sensuri în ea. I-a fost dat poporului român să-l aibă pe  Eminescu, pentru ca gândirea românească și limba românească să nu se piardă”, a mai spus Daniel Corbu.

În cadrul evenimentului vor fi lansate noi cărţi ale eminescologilor, care propun cercetări ale poeziei şi prozei eminesciene sub semnul noilor viziuni cosmologice. Vor fi abordate şi alte aspecte ale problematicii, precum şi previziunile ştiinţifice ale poetului.

Astăzi, lucrările Congresului Mondial al Eminescologilor continuă la Centrul Academic Internaţional „ Mihai Eminescu”.

Prima ediție a acestui forum s-a desfășurat în 2012.

img19006869

img19006869

img19006869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!