ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost înregistrat primul caz confirmat de infecție cu virusul West Nile

10:39 | 06.09.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz confirmat de infecție cu virusul West Nile. Pacientul este un bărbat în vârstă de 70 de ani din municipiul Cahul, transmite MOLDPRES.

Solicitată de agenție, medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Victoria Slivinschi, a declarat că la 13 august, bărbatul, fiind la domiciliu, a fost înțepat dureros de o insectă necunoscută. Ulterior, pe 18 august, acesta a fost într-o vizită la Galați, România. Primele simptome s-au manifestat la 24 august, pacientul acuzând oboseală, amețeli, mialgie și febră 39-40. Două zile mai târziu, pe 26 august, bărbatul a fost internat în Instituția medico-sanitară publică Spitalul Raional din Cahul, cu hipertensiune arterială.

Întrucât starea pacientului s-a înrăutățit, la o zi după internare, acesta a fost transferat în secția de reanimare a spitalului din Cahul. Pe 29 august, bărbatul a fost adus cu Aviasanul la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Cazul de boală provocat de virusul West Nile a fost confirmat prin diagnostic de laborator.

Virusul West Nile poate fi transmis la om doar prin înțepătura unui țânțar infectat. Acesta nu se transmite de la om la om. Perioada de incubație este de 3 – 14 zile. Până în prezent, în Republica Moldova nu a fost înregistrat nici un caz confirmat de infecție cu virusul respectiv. În țara vecină România s-au înregistrat mai multe cazuri de infecție, inclusiv decese.

Pentru a ne proteja de înțepături de țânțari, medicii recomandă purtarea vestelor cu mânicile lungi și a pantalonilor, în special în timpul serii și dimineții, evitarea locurilor cu un număr mare de țânțari, utilizarea substanțelor chimice protectoare, montarea plaselor de protecție la ferestre și uși, evacuarea regulată a gunoiului menajer. Persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire sunt atenționate să acorde o atenție deosebită respectării regulilor de protecție contra înțepăturilor de țânțar. În caz de îmbolnăvire, este recomandată adresarea operativă la medic.  

img19006985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!