ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la 8 septembrie 2019 va putea fi aplicată procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul

11:02 | 07.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza, de la 8 septembrie,  procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la Poliţie, potrivit unei hotărâri a Comisiei Naționale a Pieței Financiare,  informează MOLDPRES.

Formularul de constatare amiabilă de accident poate fi obținut de conducătorii auto de la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA. Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei. Formularul „Constatare amiabilă de accident” urmează să fie prezentat asigurătorului în termen de două zile lucrătoare de la data producerii accidentului, iar șoferii nu vor fi obligați să se prezinte pentru documentarea accidentului la poliție.

CNPF mai precizează că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular.

Potrivit datelor din Sistemul informațional automatizat de stat RCA Data, pe parcursul anului 2018 au fost gestionate și soluționate 8611 de dosare de daune (aferente accidentelor produse în 2018). Din totalul dosarelor administrate de asigurători, în cazul a 5163 de dosare (60 la sută din total), cuantumul despăgubirii s-a cifrat până la 10 mii lei.

img19007016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!