ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe sate din raionul Floreşti au fost asigurate cu apă cu susţinerea Elveţiei

13:33 | 12.09.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Peste cinci mii de locuitori ai satelor Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca din raionul Florești au acces la apă potabilă, datorită unui proiect, cofinanțat prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Joi, 12 septembrie, specialiștii implicați în procesul de implementare a proiectului,  împreună cu autoritățile din localitățile beneficiare, au organizat  o sesiune de totalizare, unde au evaluat activitățile realizate în comun, transmite MOLDPRES.

„Obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor este o prioritate la nivel național, iată de ce aprovizionarea cu apă și sanitație este un important domeniu de intervenție în Strategia de Dezvoltare Regională Nord. Ne bucurăm că o mare parte a cetățenilor din localitățile vizate de acest proiect deja beneficiază de apă potabilă la robinet, inclusiv grație cofinanțării oferite prin intermediul Proiectului ApaSan”, a relevat directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu.

În cadrul acestui proiect, în satul Zăluceni au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 14,5 km, la Vertiujeni - 17,1 km, iar la Târgul-Vertiujeni - 12 km. De asemenea, au fost montate conducte de aducție cu o lungime totală de 10,7 km și au fost construite sondele și rezervoarele de apă.

Satele Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni beneficiază de apă potabilă din râul Nistru. În perspectivă, sistemul de alimentare cu apă va putea fi dezvoltat în mai multe etape de extindere, pentru a putea alimenta cu apă potabilă 14 localități, cu un număr total de 17 mii de locuitori. În satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,93 km.

De asemenea, au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 12,65 km și a fost construit un rezervor de apă (50 metri cubi) și o stație de pompare (17 metri cubi pe oră). De asemenea, pe teritoriul localității au fost instalați 11 hidranți și au fost construite 39 de cămine de vizitare și golire. Debitul izvorului de la Japca (550 m3/zi) permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale. Valoarea sistemelor de alimentare cu apă în cele patru sate se cifrează la circa 35 milioane de lei, alocați prin intermediul Proiectului ApaSan.

Satele Zăluceni, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni și Japca fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. 

Bugetul total al acestui proiect se estimează la 66,86 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei au fost solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești”, operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale. Din FNDR sunt finanțate şi subproiectele din localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos.

img19007162

img19007162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!