ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul automobilelor electrice a crescut în R. Moldova de patru ori în ultimul an

11:32 | 23.09.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Republica Moldova a crescut de patru ori în ultimul an, de la 54 la 250. Acestea permit reducerea emisiilor de CO2 cu 500 mii de kg anual, informează MOLDPRES.

Un studiu elaborat de proiectul „Orașe verzi durabile” relevă că Moldova va ajunge în anul 2025 cu un număr total de 13 mii de automobile electrice, dacă se va păstra același ritm de dezvoltare a electromobilității.

Pe traseele din țară, până la sfârșitul acestui an, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare /PNUD/ va instala 20 de noi stații de încărcare a automobilelor electrice, alte 10 urmând a fi instalate în 2020. Achiziția este realizată de proiectul „Orașe verzi durabile”, datorită unui parteneriat dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii și PNUD. Rețeaua va asigura mobilitatea electrică în marile orașe din țară, precum și va crea coridorul electric între România și Ucraina. În prezent, în Moldova sunt înregistrate 20 de stații de încărcare a automobilelor electrice, doar cinci dintre acestea fiind publice.

În Republica Moldova sunt înregistrate aproape un milion de autovehicule, transportului revenindu-i 14% din totalul de gaze cu efect de seră. 83% din vehicule sunt mai vechi de 11 ani. Mașinile vechi sporesc nivelul de poluare al aerului și afectează sănătatea oamenilor.

img19007490

img19007490

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!