ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Moldovagaz au fost admise „fraude masive sub protecţia acţionarilor şi instituţiilor de stat”, afirmă experții

09:57 | 25.09.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Administrarea defectuoasă a societății pe acțiuni Moldovagaz în ultimii 20 de ani a condus la creşterea neîntemeiată a cheltuielilor şi delapidarea patrimoniului întreprinderii, o parte dinte cheltuieli fiind incluse în tarifele pentru gaz, iar altă parte a condus la majorarea datoriilor companiei, se constată într-un studiu realizat de experţii Comunităţii „WatchDog.MD”, Sergiu Tofilat şi Tudor Şoitu, informează MOLDPRES.

Potrivit autorilor studiului, toate încălcările depistate în urma controalelor Curţii de Conturi sau ANRE nu s-au soldat cu sancţionarea persoanelor din administraţia companiei.

Consumatorii de gaze au plătit circa 1,5 miliarde de lei în plus drept rezultat al reevaluării ilegale din 2009 şi majorării costurilor de amortizare. În anul 2009, Moldovagaz a majorat valoarea patrimoniului cu 4,2 miliarde de lei prin reevaluarea mijloacelor fixe, astfel costurile de amortizare incluse în tarif au crescut cu 150 milioane de lei anual, începând cu septembrie 2009, afirmă experții.

Majoritatea activelor reevaluate „erau complet uzate, iar adunarea generală a acţionarilor nu a acceptat rezultatele reevaluării”. Autorii afirmă că, în 2009, a avut loc o acţiune concertată a decidenţilor politici, a conducerii ANRE şi Moldovagaz, cu scopul de a frauda consumatorii prin modificarea legislaţiei şi includerea în tarif a costurilor nejustificate privind uzura activelor.

Consumatorii „achită nejustificat peste patru milioane de dolari anual” din cauza pierderilor de gaz prea mari în conductele de distribuţie. Autorii studiului menţionează că pierderile de gaz constituie 3,4 la sută şi nu s-au modificat din anul 2011, deşi Moldovagaz a investit peste 500 milioane de lei în conductele de distribuţie a gazelor. Pentru comparaţie, pierderile de gaz la distribuţie în ţările UE sunt de 0,5 - 0,6 la sută, iar în ţările balcanice de 1,5 – 2 la sută.

Experţii afirmă că este necesar de verificat investiţiile de 1,7 miliarde de lei pe care le-a efectuat Moldovagaz. Potrivit lor, în 2011, ANRE a depistat fraude de 243,5 milioane de lei la construcţia conductelor de gaze Razdelnaya-Izmail, Tocuz-Căinari-Mereni, la achiziţia de contoare, de ţevi şi accesorii, mijloace de transport. Achiziţiile erau efectuate prin firme offshore sau prin companii ale rudelor apropiate conducerii Moldovagaz. Deşi ANRE a exclus cheltuielile nejustificate din tarif şi a transmis materialele la Procuratură, fraudele aşa şi nu au fost investigate.

Totodată, Moldovagaz ar putea procura valută la un curs mai mare decât cursul mediu oferit de bănci. Experţii afirmă că procurările de valută la fel trebuie verificate, făcând referinţă la declaraţiile procurorilor care au efectuat percheziţii la furnizorul de gaze în anii 2015 şi 2016.

Din cauza unor prevederi abuzive în contractul privind tranzitul gazelor, Moldovagaz ratează anual circa 22 la sută din veniturile de tranzit, se mai arată în studiu.

Experţii recomandă efectuarea unui audit la Moldovagaz şi toate subdiviziunile sale, de la momentul înfiinţării, pentru a stabili costurile justificate, a determina valoarea fraudelor şi valoarea reală a devierilor tarifare, care urmează a fi excluse din tarif. Potrivit autorilor, echipa de audit trebuie să analizeze rulajele bancare, contractele de achiziţie a bunurilor şi serviciilor, precum şi datele despre furnizori, pentru a identifica unde au fost transferate veniturile ilicite. De asemenea, experţii afirmă că trebuie verificată datoria pentru gaz, achitările efectuate şi modul de repartizare a datoriei între malul drept al Nistrului şi regiunea transnistreană.

img19007569

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!