ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași va fi elaborat până la sfârșitul anului

10:28 | 04.10.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Proiectul tehnic de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași va fi elaborat până la sfârșitul anului curent. Beneficiari ai acestuia vor fi circa 170 mii de cetățeni, locuitori din raioanele Strășeni și Călărași, care vor avea posibilitatea să se conecteze la o sursă de apă potabilă calitativă, informează MOLDPRES.

Lucrările de construcție propriu zise urmează să înceapă la finele anului 2020 – mijlocul anului 2021 și să fie finalizate în anul 2023. În prezent, are loc procedura de evaluare a companiilor de consultanță pentru a stabili care dintre acestea vor elabora proiectul tehnic. Subiectul a fost discutat de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, și Ambasadoarea Germaniei în țara noastră, Angela Ganninger. 

Pentru implementarea proiectului, Guvernul Germaniei a acordat un grant în valoare de 15 mln de euro. Din acești bani, la prima etapă, va fi construit apeductul magistral cu o lungime de 52,93 km, care va asigura localitățile din raioanele Strășeni și Călărași cu apă potabilă din sursa apeductului municipiului Chișinău.

Georgeta Mincu a comunicat că asigurarea populației cu servicii de calitate și îmbunătățirea nivelului de trai este o prioritate a Guvernului. „Alimentarea cu apă de calitate și condiții adecvate de sanitație este o necesitate stringentă și una dintre cele mai actuale probleme, care nu doar contribuie la creșterea nivelului de trai, dar și previne cazurile de îmbolnăviri provocate de utilizarea apei cu calități nepotabile”, a spus ministrul.

Angela Ganninger a precizat că guvernul german este dispus să finanțeze și următoarele etape, care prevăd construcția aducțiunilor de la apeductul magistral către satele din raioanele vizate.

img19007891

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!