ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale

12:38 | 08.10.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 8 oct. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a început marți, 8 octombrie, tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 20 octombrie curent. În total, urmează a fi tipărite peste 7,8 milioane de buletine, iar pentru asta vor fi cheltuite peste 3,6 milioane de lei, transmite MOLDPRES.

Primele buletine au fost scoase de sub tipar astăzi la Editura „Universul”. Alte două tipografii contractate de CEC pentru tipărirea celor 1 830 de modele de buletine de vot sunt „Combinatul POLIGRAFIC” și „Tipografia Centrală”.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat astăzi că lungimea buletinelor de vot diferă, în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin. Cele mai scurte sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Iar cel mai lung este buletinul de vot pentru alegerea consiliului municipal Comrat, unde au fost înregistrați 61 de concurenți electorali. Acesta va fi tipărit sub formă de broșură.

Prețul unui buletin de vot este stabilit în funcție de lungimea acestuia  - de la 0,39 lei până la 0,69 lei, cu excepția buletinului de vot pentru funcția de consilier în consiliul municipal Comrat, care va costa circa 3 lei.

Din totalul celor peste 7,8 mln de buletine de vot, 6,104 mln vor fi în limba română și peste 1,688 mln - în limba rusă. Pentru funcția de primar se vor tipări 2,194 mln de buletine de vot și acestea vor fi de culoare roz. Pentru funcția de consilier de nivelul I, la fel, vor fi tipărite 2,194 mln de buletine de vot, care vor fi de culoarea gri afumat. Pentru funcția de consilier raional/municipal se vor tipări 2,6 mln de buletine de vot și vor avea culoare bej. Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și primar al municipiului Bălți vor fi tipărite circa 740 mii de buletine de vot, care vor fi de culoare violet.

Buletinele de vot vor avea 14 semne de protecție.

La scrutinul local din 20 octombrie urmează a fi aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 consilieri raionali/municipali și 10 472 sătești și orășenești.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!