ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va beneficia de un împrumut de 100 mln de euro pentru managementul deşeurilor solide

15:57 | 18.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi Guvernului Republicii Moldova un împrumut de o sută de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide.  Un acord în acest sens a fost semnat vineri, 18 octombrie, de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, și reprezentantul Oficiului BEI, Antonio Castillo, transmite MOLDPRES.

Împrumutul va fi oferit în mai multe tranșe, prima constituind 25 mln de euro. Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, realizarea proiectelor ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni din țara noastră. Proiectele vor asigura localitățile cu noi sisteme de colectare, instalații de tratare a materialelor și a deșeurilor biologice, precum și noi depozite regionale sanitare.  

„Este primul pas în realizarea unui şir de acţiuni complexe ce vor contribui la o gestionare eficientă a deşeurilor. Este o problemă importantă care trebuie soluţionată, având în vedere situaţia alarmantă în ceea ce ţine de managementul deşeurilor, care sunt principala sursă a poluării mediului. Gestionarea eficientă a deşeurilor este o prioritate pentru actualul Guvern, care a deblocat negocierile cu Banca Europeană de Investiţii şi va susţine toate proiectele în acest domeniu”, a declarat Georgeta Mincu în cadrul ceremoniei de semnare a acordului.

La rândul său, reprezentantul BEI, Antonio Castillo, a menţionat că banca apreciază eforturile autorităţilor din Republica Moldova care se orientează în găsirea soluţiilor pentru îmbunătăţirea infrastructurii necesare pentru o gestionare optimă a deşeurilor.

Strategia de gestionare a deșeurilor 2013-2027, aprobată prin Hotărâre de Guvern, are drept obiectiv dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor necesare pentru a proteja în mod adecvat mediul şi sănătatea populaţiei, elaborarea cadrului legal şi instituţional necesar pentru a sprijini alinierea treptată a practicilor autohtone de gestionare a deşeurilor la cele ale Uniunii Europene. Aceasta se face prin intermediul unor parteneriate la nivel internaţional, naţional şi local, cu atragerea investiţiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă a sectorului, în conformitate cu necesităţile prioritare, şi într-un ritm accesibil pentru societate. Strategia preconizează stabilirea până în anul 2025 a unui management integrat al deşeurilor, în scopul prevenirii poluării mediului şi utilizării durabile a resurselor naturale. 

Conform strategiei, pe teritoriul R. Moldova urmează să fie create opt asociaţii regionale intercomunale de gestionare a deşeurilor. Acestea vor pune bazele unui sistem de management integrat al deşeurilor, în funcţie de suprafaţă, numărul de populaţie, staţii de transfer etc. În prezent, pentru patru regiuni au fost deja efectuate studii de fezabilitate ce urmează să fie implementate.

img19008316

img19008316

img19008316

img19008316

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!