ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor din 3 noiembrie

15:37 | 04.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a prezentat luni, 4 noiembrie, rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor locale generale de ieri. Astfel, din cei 384 de primari aleși 300 sunt bărbați și 84 sunt femei, iar cel mai tânăr primar ales are vârsta de 25 de ani, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în cele 1 042 de secții de votare, organizate pentru acest scrutin, s-a înregistrat o prezență de 647 781 de votanți, ceea ce reprezintă 40,34 la sută din numărul tuturor alegătorilor incluși în listele electorale. În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot 240 574 de alegători sau 37,78% din cei așteptați la urne.

Pentru suplinirea a 384 de mandate de primar, în cadrul alegerilor de ieri, au concurat 768 de candidați. Dintre cei 384 primari aleşi 49 au candidat independent, iar 335 au reprezentat o formațiune politică.

Şeful de la CEC a specificat că rezultatele preliminare arată că în trei localități din țară, candidații la funcția de primar în turul II al alegerilor, au obținut un număr egal de voturi (comuna Bălăbănești din raionul Sângerei, satele Hirișeni din r-nul Telenești și Hirova din r-nul Călărași). El a precizat că legislaţia stabileşte că în caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Conform datelor CEC, în urma scrutinului din 3 noiembrie, blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” a obţinut 91 funcţii de primar, Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” - 83 mandate, Partidul Democrat din Moldova - 71, Partidul Politic „Șor” - 30, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 22, Partidul politic „Partidul Nostru” - 14, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - 6, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” - 5, Partidul Politic „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA” - 4 mandate.

Conducerea CEC a subliniat că informaţia prezentată astăzi poartă un caracter preliminar până la prezentarea, la CEC, de către organele electorale a documentelor în original.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!