ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert: „În următorii cinci ani, autoritățile moldovene nu își propun aderarea la Uniunea Europeană"

11:33 | 11.11.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Expertul asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, a declarat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția Informațională de Stat MOLDPRES că autoritățile moldovene nu își propun să adere în viitorul apropiat la Uniunea Europeană.

"Guvernul Republicii Moldova nu își propune aderarea la Uniunea Europeană în următorii cinci ani. Alta este strategia autorităților moldovene și aceasta constă în armonizarea politicilor interne cu cele ale Uniunii Europene", a declarat Mogâldea.

Reticența autorităților pentru a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană s-ar datora faptului că, în următorii 10-15 ani, Uniunea Europeană nu va oferi statelor din Parteneriatul Estic o perspectivă de aderare la UE. „Republica Moldova, Ucraina și Georgia nu au reușit să schimbe percepția Uniunii Europene față de extinderea în această regiune. Desigur că presiunile pe care aceste state le fac la Bruxelles nu strică, dar o perspectivă clară de aderare poate avea loc doar într-un climat favorabil la nivel regional și atunci când va exista unitate internă la tema aderării, un interval de 10-15 ani", a spus expertul.

Parteneriatul Estic a fost lansat în anul 2009 și are ca scop principal aprofundarea și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și vecinii ei: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Republica Moldova, Ucraina și Georgia, membre ale Parteneriatului Estic, fac presiune pentru ca acest instrument de bună vecinătate creat de Uniunea Europeană să se transforme într-un instrument de aderare.

img19009051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!