ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Sistemele de asigurare cu apă din două comune din raionul Floreşti vor fi finalizate în 2020

12:09 | 11.11.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Lucrările de construcţie-montaj la sistemele de aprovizionare cu apă în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, raionul Florești, derulează conform proiectului şi se preconizează să fie finalizate în primăvara anului următor, au estimat pentru MOLDPRES surse de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

„În prezent, la Cuhureștii de Sus sunt efectuate lucrări la Platforma C a sistemului de aprovizionare cu apă, unde sunt amenajate cămine pentru captarea apei de izvor. Tot acolo, a fost montată o stație de pompare a apei, a fost construită rigola pentru scurgerea apelor pluviale, au fost efectuate lucrări de amenajare a teritoriului și a fost montat gardul de protecție a zonei de captare a apei de izvor”, au explicat specialiştii Agenţiei după ce au monitorizat la finele săptămânii trecute derularea proiectului. Experţii ADR Nord au spus că „în procesul de lucru se notează unele probleme, însă toate sunt soluţionate în timp util”.

Inițial, subproiectul de la Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos a fost structurat în două etape. Bugetul pentru etapa I se cifrează la 14,4 milioane de lei, iar pentru etapa II – la 6,7 milioane de lei, bani alocați din sursele Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Până în prezent, la Cuhureștii de Sus, în cadrul etapei I a subproiectului, au fost montate 31.800 m de rețele exterioare de alimentare cu apă, 4.200 m aducțiune, 105 cămine de vizită, 22 hidranți antiincendiari și 4 reductoare de presiune. În acest sens, din FNDR, au fost valorificate resurse financiare în sumă de 11,35 milioane de lei. La Cuhureștii de Jos, în cadrul etapei a II-a a subproiectului, au fost montate până în prezent 24.235 m rețele exterioare de alimentare cu apă, 90 cămine de vizită și 14 instalaţii antiincendiare. În acest sens, din FNDR, au fost valorificate resurse financiare în sumă de 4,04 milioane de lei.

Comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos fac parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al acestui proiect se cifrează la 68,9 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei au fost solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar 32,7 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!