ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 17 noiembrie este marcată Ziua internaţională a studenţilor

10:51 | 17.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Tineri din toată lumea marchează pe 17 noiembrie Ziua internaţională a studenţilor. Cu acest prilej, în centrele universitare, inclusiv din ţara noastră, sunt organizate mai multe activităţi culturale, de divertisment, dar şi manifestaţii care să atenţioneze asupra problemelor studenţilor, notează MOLDPRES.

În prezent, în Republica Moldova activează 32 de instituţii de învăţământ superior, de stat şi private, la Chişinău, Bălţi, Cahul, Taraclia şi Comrat.

La începutul anului de studii 2018-2019, numărul de studenți în Republica Moldova a fost de 60,6 mii de persoane, fiind cu circa cinci mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017-18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%), potrivit Biroului Național de Statistică.

Mai mulţi experţi estimează că scăderea numărului studenților atestă faptul că astăzi Republica Moldova se află într-o situație extrem de proastă. Asta înseamnă că natalitatea are în continuare un trend accentuat negativ, că oamenii continuă să plece masiv peste hotare pentru a se stabili cu traiul acolo, nu doar pentru a munci.

Cu toate acestea, câteva dintre universităţile din ţara noastră sunt incluse cu regularitate în topuri mondiale de calitate. Bunăoară, raportul Webometrics cercetează 24 mii de instituții superioare de învățământ superior din întreaga lume, dintre care 27 au fost universități din Republica Moldova. Aceste universităţi au fost evaluate după metoda de predare, cadre didactice, baza științifico-tehnică, performanțele obținute de studenți. Astfel, conform studiului, cele mai solicitate universități din Republica Moldova sunt: Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Republica Moldova,  Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”,  Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”,  Universitatea Liberă Internațională din Moldova,  Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Cahul.

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internaţională a studenţilor în anul 1941, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfăşurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, nouă studenţi au murit, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieşirea din comunism, prin demonstraţii studenţeşti, urmând ca în ziua următoare să facă acelaşi lucru şi cehii. Manifestaţia desfăşurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenţi, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniţi. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul ''Revoluţiei de catifea'' din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

ANOSR doreşte să reînvie spiritul purtat de studenţii de atunci şi  să se acorde importanţa cuvenită zilei de 17 noiembrie pentru că „nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluţionat întreaga societate”. Potrivit organizaţiei, citată de agerpres.ro.,  este nevoie de implicare activă a studenţilor în organizaţii şi în structurile academice din comunitatea lor, de a fi conştienţi de puterea pe care o au, mulţumind ''tuturor celor care au luptat şi luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăţi şi au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mişcării studenţeşti, celor care cred în drepturile studenţilor''.

img19009249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!