ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurările on-line ale moldovenilor sunt estimate la 4,3 miliarde de lei

13:01 | 27.11.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova vor procura on-line de peste hotarele țării bunuri și servicii în valoare de 4,3 miliarde de lei, în anul 2019, de două ori mai mult decât acum trei ani în urmă, când procurările on-line au fost de 2 miliarde de lei. Această piață înregistrează o creștere anuală de 30 la sută și este cea mai dinamică piață din Moldova, estimează economistul Veaceslav Ioniță, informează MOLDPRES.

Potrivit expertului, în 2020, procurările on-line de peste hotare se vor apropia de 6 miliarde de lei, iar în mai puțin de trei ani vor depăși suma de 10 miliarde de lei. „Evident că mai devreme sau mai târziu această piață trebuia să trezească interesul Guvernului, în sensul impozitării ei”, notează Ioniță.

Cea mai mare parte a procurărilor on-line se referă la bunuri de consum personal cu valoare mică, care conform legislației actuale nu se supun impozitării în caz de import. Dar, o parte din această sumă este utilizată pentru procurarea de divertisment on-line, care în opinia Guvernului trebuie să fie impozitat și această impozitare se regăsește în politica fiscală pentru anul viitor.

Piața de divertisment, după mărime, este comparabilă cu piața petrolieră și a gazelor naturale luate împreună. Oamenii cheltuiesc pentru divertisment mai mult decât pentru orice alt lucru. În 2019, această piață va atinge cota de 2,2 trilioane de dolari pe plan global sau 2,5 la sută din PIB-ul global.

Moldovenii în ultimii câțiva ani au devenit consumatori din ce în ce mai activi ai divertismentului on-line, iar cei mai mari furnizori ai acestor servicii sunt de peste hotarele țării și nu au relații fiscale cu autoritățile din Republica Moldova, menționează economistul. Prin politica bugetar-fiscală din 2020, Guvernul intenționează să oblige prestatorii globali de servicii de divertisment on-line să aibă relații fiscale cu bugetul Moldovei și să achite TVA la serviciile prestate.

Este foarte greu să stabilim mărimea pieței, dar Guvernul presupune că vorbim despre cel puțin 500 milioane de lei anual, iar impozitarea acestor servicii ar aduce suplimentar circa 100 milioane de lei în bugetul de stat.

Un sondaj național este suficient pentru a spune cu exactitate cât consumă moldovenii pentru divertismentul on-line, dar cu certitudine acest consum se va dubla la fiecare 2-2,5 ani. Încasările bugetare de pe această piață vor înregistra cele mai mari creșteri în următorii ani și vor depăși de 2-3 ori creșterile veniturilor bugetare de pe alte domenii, conchide economistul Ioniță.

El mai adaugă că intenția Guvernului de a impozita divertismentul on-line va crea o motivație financiară pentru acesta să lupte cu pirateria și furtul intelectual din internet, deoarece Executivul va dori ca totul să fie legal și impozabil. Pentru companii acest lucru cel mai probabil va fi benefic, unicii care trebuie să înțeleagă că ceva se întâmplă suntem noi consumatorii, care din 2020 vom fi ”rugați” de Guvern să nu mai ”furăm” filme, muzică, jocuri on-line, dar să le procurăm și să mai plătim și impozite pentru ele.

img19009614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!