ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM va pune în circulație mai multe monede jubiliare și comemorative

09:59 | 29.11.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație șapte monede jubiliare și comemorative, ca mijloc de plată și în scop numismatic. Hotărârea care prevede acest lucru a fost publicată vineri, 29 noiembrie, în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Astfel, seria „Personalități” va fi completată cu monedele „Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”, „Serghei Lunchevici – 85 de ani de la naștere”, „Gheorghe Vrabie – 80 de ani de la naștere” și „Mihai Volontir – 85 de ani de la naștere”. La seria „Femei celebre” vor fi adăugate monedele „Zenaida Pally - 100 de ani de la naștere” și „Domnica Darienco - 100 de ani de la naștere”.

Totodată, BNM va mai emite monedele „200 de ani de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chișinău, „Bogdan Întemeietorul”, „Alecu Russo – 200 de ani de la naștere”, „25 de ani de la înființarea Curții de Conturi a Republicii Moldova”.

Monedele vor fi comercializate de BNM sau băncile licențiate. Cele din urmă vor putea stabili independent prețul de vânzare al monedelor, care însă nu va depăși cu trei la sută prețul stabilit de BNM. Monedele jubiliare și comemorative sunt acceptate ca mijloc de plată în economia națională, la valoarea lor nominală.

Hotărârea BNM a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!