ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova locuiesc peste 176 mii de persoane cu dizabilități

13:08 | 03.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. În Republica Moldova locuiesc peste 176 mii de persoane cu dizabilități, inclusiv 10,6 mii copii cu vârste de până la  17 ani, ceea ce reprezintă 6,6% din populaţia totală a ţării. Datele au fost făcut publice astăzi, în contextual marcării Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, comunică MOLDPRES.

Cu mesaje în susţinerea acestor persoane au venit pe parcursul zilei de astăzi şeful statului Igor Dodon, speakerul Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu şi ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Şeful de la sănătate a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că grija faţă de persoanele cu dizabilităţi este una din priorităţile instituţiei pe care o conduce. Viorica Dumbrăveanu a adăugat că în scurt timp Legislativul va aproba legile bugetului în care sunt prevăzute alocaţii majorate cu 40 la sută pentru persoanele cu dizabilităţi. De suport sporit din partea statului vor beneficia şi vârstnicii, care vor primi pensii mai mari, dar şi familiile cu posibilităţi financiare reduse, care vor primi mai mulţi bani pentru căldură.

„Dizabilitatea nu este o stare fizică. Dizabilitatea este o diferență care împiedică participarea deplină și eficientă a persoanei la viața socială în condiții egale. Dar barierele pot fi reduse și noi putem asigura o participare mai amplă a persoanelor cu dizabilități în viața socială – trebuie doar să deschidem mai larg inimile. Guvernul este hotărât să se implice în procesul de reducere a barierelor ce le întâmpină persoanele cu dizabilități în valorificarea potențialului acestora”, se spune în mesajul transmis de premierul Ion Chicu.

Potrivit datelor statistice, la 10 mii de locuitori ai R. Moldova revin 656 de persoane cu dizabilităţi, iar aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă. Ponderea bărbaţilor în structura persoanelor cu dizabilităţi este mai mare decât a femeilor şi constituie 51,5%.

Pe parcursul anului 2018, aproximativ 127,5 mii de persoane cu dizabilităţi au beneficiat de pensii de dizabilitate, inclusiv 9000 de persoane cu dizabilități fiind angajați ai organelor de forță, iar 47,6 mii persoane au beneficiat de alocaţii sociale, dat fiind faptul că nu întrunesc condiţiile necesare pentru obţinerea pensiei.

img19009813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!