ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenţia „Moldsilva” va asigura ţara cu peste 50 de mii de Pomi de Crăciun

12:31 | 04.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Pentru sărbătorile de iarnă din acest an, Agenţia “Moldsilva” va propune pentru comerţ peste 52 de mii de Pomi de Crăciun dintre care 48 de mii molid și 3700 - pin. Totodată, vor fi propuse și peste şase mii de compoziţii din brad. Un număr mai mare de arbori va fi oferit de întreprinderile silvice din Edineţ, Călăraşi, Chişinău, Tighina, Hânceşti şi Nisporeni, transmite MOLDPRES.

Înălțimea unui Pom de Crăciun variază de la un metru până la patru metri. La cerere ea poate fi şi mai mare. Cele mai solicitate sunt coniferele de aproximativ 1,5 m, pentru comercializare fiind pregătiţi peste 23 mii de pomi cu asemenea înălţime. La întreprinderile silvice subordonate Agenției "Moldsilva", preţul pinului pornește de la 56 de lei per metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei pentru un metru, iar cei care optează pentru compoziţii urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de şase metri se stabilește un supliment de o sută de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă la prețurile menționate. Faţă de anii precedenţi, preţurile respective, ce porneau de la 36 de lei per metru, au crescut, însă, potrivit "Moldsilva", "acestea sunt nişte scumpiri nesemnificative, dictate de piaţă". 

În cazul tăierilor ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice între 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 ale Codului contravențional și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului silvic.

Tradițional, în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție din teritoriu.

Contactate de MOLDPRES, surse de la Agenţia „Moldsilva” au precizat că, de regulă, angajaţii pepinierelor taie brazii în funcţie de numărul comandat. „Solicitanţii principali sunt instituţiile de stat şi private, care cumpără mai mult, însă vin după Pomi de Crăciun şi persoane fizice. Oricum, arborii sunt tăiaţi când este deja perfectat contractul de vânzare-cumpărare. Astfel, evităm pierderile, iar pomii nefolosiţi rămân să crească în pepiniere în aşteptarea altor sărbători”, au menţionat surse de la "Moldsilva".

De asemenea, sursele citate au explicat pentru MOLDPRES că, pentru a menţine Pomul de Crăciun proaspăt cât mai mult timp, este bine ca în vasul unde este plasat coniferul, periodic să se toarne apă îndulcită. Totodată, principalul simbol al sărbătorilor de iarnă este bine să fie ţinut cât mai departe de surse de încălzire.

img19009851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!