ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BERD ar putea să acorde Republicii Moldova suport în situație de urgență privind asigurarea cu gaze

15:39 | 04.12.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a decis miercuri, 4 decembrie, inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de suport al proiectului și rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), informează MOLDPRES.

Experții constată riscuri majore pentru Moldova în cazul în care tranzitul de gaze naturale din Federaţia Rusă prin Ucraina către Europa de Sud-Est va fi limitat sau sistat după 2019. Printre soluțiile identificate pentru R. Moldova este și achiziționarea unui volum de gaze naturale pe piața ucraineană sau piețe UE. În urma discuțiilor purtate cu partenerii de dezvoltare, precum Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare, BERD și-a exprimat disponibilitatea privind acordarea unui mecanism de finanțare pentru achiziționarea unui volum de gaze naturale necesar Republicii Moldova (inclusiv serviciile aferente: transport, înmagazinare ș.a.) în baza unui acord semnat în acest sens cu Moldova.

„Este un scenariu de rezervă în cazul în care vor apărea probleme în aprovizionarea cu gaze după 1 ianuarie 2020 și are ca scop asigurarea securității energetice a Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Potrivit condițiilor BERD de acordare a mecanismului de finanțare, urmează a fi încheiat un contract între  compania de stat Energocom și Naftogaz, care stabilește prevederi privind organizarea licitației de către partea ucraineană în vederea achiziționării unei cantități de gaze naturale, cu livrarea acestea în Republica Moldova în cazul apariției situației de urgență. Încheierea contractului se va realiza în cazul notificării din partea SA Moldovagaz privind imposibilitatea îndeplinirii de către aceasta a obligației de asigurare a furnizării de ultimă opţiune a gazelor naturale și în baza aprobării finanțării din partea BERD.

Preşedintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat recent că în scurt timp va fi semnat Acordul cu Gazprom, care va prelungi termenul contractelor de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova și de tranzit al gazelor naturale în direcția țărilor din regiunea Balcanilor, începând cu 1 ianuarie 2020. Totodată șeful Moldovagaz nu exclude că, de la 1 ianuarie 2020, R. Moldova ar putea fi aprovizionată cu gaze prin conducta Turkish Stream.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, în ianuarie-septembrie 2019, Republica Moldova a procurat 703,9 milioane metri cubi de gaze ruseşti sau cu 12,1 milioane mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018. Cea mai mare parte din gaz a fost consumată de sectorul energetic – (35,1 la sută) şi de populaţie – 239,3 mln (35 la sută).

img19009872

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!