ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În premieră, un producător de fructe din regiunea transnistreană va obține certificatul GLOBALG.A.P.

12:03 | 10.12.2019 Categorie: Regionale

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. O companie specializată în producerea fructelor din orașul Grigoriopol, regiunea transnistreană, a devenit prima companie agricolă de pe malul stâng al Nistrului care va fi certificată GLOBALG.A.P., ceea ce confirmă respectarea cerințelor de siguranță a alimentului în procesul de producere a fructelor. Compania deja a trecut cu succes auditul și este în așteptarea obținerii certificatului, transmite MOLDPRES.

Respectarea standardelor GLOBALG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE. GLOBALG.A.P. cuprinde întregul proces de producție, începând de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor. Astfel, implementarea standardului GLOBALG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea produselor de uz fitosanitar folosite, abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor.

Compania din regiunea transnistreană, care va fi certificată GLOBALG.A.P., lucrează mai bine de 6 mii de hectare pe care produce preponderent cereale. De asemenea, compania dispune de circa 138 ha de livadă super-intensivă de meri, caiși, pruni și cireși, care au început să fie plantate din 2017. 

În Republica Moldova, standardele GLOBALG.A.P. sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 50 de producătorii agricoli au fost certificați, majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!