ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În sudul ţării vor fi implementate cinci proiecte de dezvoltare, susţinute de UE

12:59 | 12.12.2019 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 dec. /MOLDPRES/. Cinci proiecte regionale de aprovizionare cu apă şi eficientizare energetică a clădirilor publice urmează a fi lansate în sudul ţării, cu susţinerea Uniunii Europene, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Miercuri, 11 decembrie localităţile beneficiare au primit oficial, la Cimişlia, documentaţia tehnică, necesară pentru începerea lucrărilor, transmite MOLDPRES.

Obiectivul general al proiectelor susținute de UE este de a spori accesul cetățenilor Republicii Moldova la servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și canalizare, precum şi la eficiență energetică în clădirile publice.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Maria Culeșov, a menționat în cadrul ceremoniei că "implementarea acestor proiecte va contribui la sporirea accesului populației din Regiunea Sud la apă potabilă de calitate, îmbunătățind astfel condițiile de trai și menținând starea de sănătate ale oamenilor. În mod similar, investițiile făcute în domeniul eficienţei energetice vor asigura un mediu mai bun și mai confortabil pentru elevi și profesori. Ca rezultat, facturile vor fi mai mici, iar economiile - mai mari, acestea fiind utilizate pentru alte scopuri".

Directorul ADR Sud a mulțumit Uniunii Europene și GIZ Moldova pentru suportul acordat și implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din regiune. În mod special, Culeșov a apreciat deschiderea de care au dat dovadă reprezentanții localităților beneficiare ale proiectelor cu finanțare din UE, aportul partenerilor germani și lecțiile învățate în procesul de realizare a fazei de proiectare.

La rândul său, Christina Otto, manager de proiect GIZ, a felicitat beneficiarii cu ocazia finalizării etapei de proiectare și le-a urat succes în cea de-a doua fază, care presupune lucrări propriu-zise de construcție a infrastructurii proiectelor selectate. „Aceste proiecte sunt rezultatul procesului de planificare și programare regională, în care au fost implicați mai mulți parteneri de dezvoltare, printre care UE, Suedia și Germania. În continuare UE va susține construcția infrastructurii pentru proiectele selectate, iar GIZ Moldova va sprijini partenerii locali în procesul de identificare a surselor de finanțare pentru alte proiecte", a specificat Christina Otto.

Etapa de elaborare a documentației tehnice pentru cele cinci proiecte va fi urmată de una de implementare a proiectelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. Achizițiile de lucrări de construcție, ce urmează a fi efectuate prin intermediul ADR Sud, pentru proiectele selectate, este preconizată pentru luna ianuarie 2020.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere R. Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene la Chișinău au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare și eficiența energetică în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova". Bugetul total al acestuia a fost de 3,5 milioane de euro, acordați de UE, și 325 de mii de euro oferiți de Ministerul german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

img19010163

img19010163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!