ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău au răsunat „Comori ale Romanței”

08:02 | 13.12.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Un concert cu genericul „Comori ale Romanței”, parte a Programului Național de Concerte, ca suită de evenimente incluse în Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, a avut loc joi, 12 decembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din capitală, informează MOLDPRES.

Spectacolul a fost conceput ca un pod de crizanteme Târgoviște-Chișinău, cu participarea mai multor laureați ai festivalurilor „Crizantema de aur” și „Crizantema de argint”. Soliștii au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijată de maestrul Petre Neamțu.

Potrivit Alinei Mavrodin Vasiliu, director al Centrului Cultural pentru UNESCO Târgoviște, instituția pe care o reprezintă și-a propus să „unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești, care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român”.

Sursa citată a precizat că la concertele de romanță, organizate în zonele istorice ale țării, în marile orașe din România și R. Moldova, au participat laureați ai Festivalului „Crizantema de aur”, prestigioși interpreți de romanțe, acompaniați de orchestre profesioniste. Deschiderea oficială a Programului Național de Concerte a avut loc pe 19 octombrie, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 52-a. În program au fost incluse concerte la Cluj, Iași, București, Constanța, Chișinău, precum și în alte orașe.

În cadrul concertului „Comori ale Romanței” au participat: Mihail Muntean, Margareta Ivanuș, Zinaida Bolboceanu, Vasile Iovu (nai), Silvia Goncear, Diamanta Paterău,Valentin Butucel, Diana Văluță, Veronica Văluță-Bantaș, Raisa Bârnaz, Alina Ureche, Jana Gherbovei, Lidia Bahnaru, precum și interpreți din România: Ana-Maria Donose, Marius Mitrofan, Samuel Barani și Sorin Lupu. Invitată specială Alina Mavrodin Vasiliu (România).

Tenorul Operei din Cluj, Sorin Lupu, a specificat pentru Agenție că a fost deosebit de încântat să evolueze alături de atâția colegi frumoși și talentați. „În seara aceasta am simțit că am fost mai aproape de Dumnezeu”, a  recunoscut tenorul.

Programul Național de Concerte se desfășoară și în acest an sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, continuând astfel seria concertelor de mare succes desfășurate în anii 2017 și 2018 cu genericul „Romanța care ne unește”, dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918  și Anului European al Patrimoniului Cultural (2018).

 

img19010196

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!