ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ultimii 13 ani, numărul studenților din Republica Moldova a scăzut continuu

12:23 | 24.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. În ultimii 13 ani, numărul studenților din Republica Moldova a scăzut continuu. În acest an, numărul lor a atins cota minimă din ultimii 24 de ani de 56,8 mii de studenți, cu 3,8 mii mai puțin decât acum un an. Cifrele au fost făcute publice de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, transmite MOLDPRES. 

„Am ajuns la nivelul anului 1995-1996, când de fapt a început creșterea accelerată a numărului de studenți în Moldova. Asistăm nu doar la reducerea numărului de studenți din universități, dar și la scăderea ponderii lor în societate. Astfel, numărul de studenți la o mie de locuitori s-a redus de 1,8 ori, de la 39 de studenți la 1.000 de locuitori, până la 21,3 studenți”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Tendința este determinată, potrivit expertului, de trei factori de bază. Primul este reducerea dramatică a numărului de copii din Republica Moldova. Astfel, în ultimii 13 ani, numărul de copii de vârsta universitară a scăzut cu circa 150 mii persoane, de la 364 mii în 2006-2007, la circa 210 mii în prezent. Cel de-al doilea factor este reducerea numărului de copii care decid să meargă într-o instituție de învățământ superior. Scăderea numărului de studenți în țară este cauzată și de plecarea tinerilor la studii peste hotare.

Aceeași tendință de diminuare a numărului de studenți se atestă și pe malul stâng al Nistrului. Doar că, potrivit expertului, în stânga Nistrului acest proces a început cu 3-4 ani mai târziu și afectează cel mai mult învățământul privat. În prezent, în stânga Nistrului numărul de studenți s-a redus până la 10,8 mii persoane, cu 0,8 mii mai puțin decât în anul precedent. Veaceslav Ioniță mai punctează că reducerea din ultimii 4 ani a numărului de studenți din stânga Nistrului are loc exclusiv din instituțiile private de învățământ. Astfel, dacă în 2008-2009, ponderea studenților în învățământul privat din stânga Nistrului era de 32%, atunci în prezent acest indicator a ajuns la doar 10%. „Cel mai probabil în 2-3 ani învățământul privat superior din stânga Nistrului va dispărea”, estimează Veaceslav Ioniță.

În situația creată, experții susțin că statul nu trebuie să ignore tendințele din învățământul superior, ci să regândească politicile sale în acest domeniu și să concentreze resursele bugetare pentru sferele prioritare, în special pregătirea specialiștilor pentru sectorul bugetar și ramurile strategice ale economiei naționale.

img19010594

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!