ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA atenţionează asupra comercializării produselor alimentare fără acte şi expirate

13:44 | 31.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. În perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au intensificat controalele inopinate în reţelele de comerţ şi pieţele agroalimentare din ţară. Conform instituţiei, printre cele mai frecvente încălcări depistate este comercializarea produselor alimentare în lipsa certificatelor ce le confirmă calitatea şi provenienţa, precum si cu termenul de valabilitate expirat, transmite MOLDPRES.

Specialiştii ANSA au identificat mai multe cazuri de angajare în unităţile de comerţ cu alimente a personalului în lipsa controlului medical si a instruirii igienice. “Nerespectarea condițiilor sanitar-igienice în unitățile de comerț, a trasabilității în procesul de preparare a bucatelor culinare, a legislației cu privire la informarea consumatorilor, a cerințelor de păstrare a produselor alimentare sunt alte nereguli destul de frecvente, depistate în urma controalelor”, au specificat surse de la ANSA.

De asemenea, inspectorii au constatat că în capitală, alături de unităţile comerciale şi pieţele agroalimentare, are loc comerţ stradal/neautorizat cu produse alimentare de origine necunoscută şi cu marcajul fabricat în Ucraina (carne, mezeluri, produse lactate, peşte şi produse din peşte, ouă etc.). Ținând cont de situaţia epizootică nefavorabilă la pesta porcină africană din ţară şi din statele limitrofe, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită consumatorilor să semnaleze autorităţile de profil și organele de politie în cazul identificării cazurilor de comerț ilicit.

În același context, ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările vecine, deoarece la frontieră acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă.

Toate neconformitățile depistate, alte deficiențe în comerțul de produse alimentare pot fi semnalate la linia fierbinte a Agenției: 0800 800 33 și prin intermediul aplicației Viber: 067 675 544.

img19010772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!