ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat vreme friguroasă pentru zilele când se sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi

10:57 | 06.01.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Frig, cer variabil, cu ninsori slabe pe întreg teritoriul ţării - acestea sunt pronosticurile meteorologilor pentru zilele următoare, când creştinii de rit vechi vor sărbători Crăciunul, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în zilele de 7-8 ianuarie, în ţară se aşteaptă temperaturi de minus 3-plus 3 grade Celsius ziua, şi până la 10 grade de ger, noaptea. Conform prognozelor SHS, colindătorii nu vor avea nevoie de sanie, în lipsa precipitaţiilor necesare pentru aceasta, or, în perioada de referinţă, în toate regiunile ţării se aşteaptă doar ninsori slabe, de scurtă durată.

La sfârşitul săptămânii vremea se va încălzi cu câteva grade, în special în centrul şi sudul ţării, iar pe teritorii extinse se aşteaptă lapoviţă.

Deocamdată, avem parte de o iarnă blândă, însă care nu este tocmai benefică pentru agricultură. Specialiştii susţin că în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, iar în anii cu asemenea iarnă pentru culturile ce iernează sunt periculoase moinele. Acestea sunt fenomene frecvente pe teritoriul ţării. Cele mai periculoase sunt moinele cu temperatură medie zilnică de +5°C şi mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Conform specialiştilor, în R. Moldova numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie 12-18.

Până pe data de 9 ianuarie rămâne în vigoare avertizarea hidrologică, emisă de Centrul Hidrologic al SHS, referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice.

Potrivit hidrologilor, “ca urmare a răcirii vremii, în perioada 2-9 ianuarie, pe râurile mici, cursurile de apă și bazinele acvatice din ţară vor apărea formaţiuni de gheaţă - gheaţă la mal şi năboi, iar pe alocuri se va forma podul de gheață”. Gheața va fi subțire, ieșirea pe ea va prezenta pericol, or, în acest context salvatorii atenţionează populaţia, mai ales pescarii amatori, să nu se aventureze încă să încerce pescuitul de iarnă. De asemenea, să fie atenţi părinţii şi să le interzică minorilor jocuri în preajma surselor acvatice. 

Meteorologia populară are propriile semne ale vremii, adunate în urma observaţiilor seculare ale strămoşilor noştri. Astfel, dacă cineva îşi aminteşte cum a fost începutul lui noiembrie, să ştie că un început de Brumar ploios înseamnă că perioada dintre Crăciun şi Bobotează va fi geroasă. Dacă sunt nori de Crăciun, vara va fi îmbelşugată. Totodată, ianuarie cald nu e semn de an mănos. Ianuarie uscat și geros aduce Faur (februarie) umed. Când câinii latră la lună, urmează ger mare.

img20000096

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!