ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la 170 de ani de la naştere

12:07 | 15.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 ian. /MOLDPRES/. Poetul naţional Mihai Eminescu a fost omagiat miercuri,15 ianuarie, la Chişinău, la 170 de ani de la naştere. Evenimentul face parte din suita de acţiuni organizate de Ziua Naţională a Culturii, sărbătorită în aceeaşi zi în R. Moldova, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, în dimineaţa zilei, la bustul Luceafărului poeziei noastre de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” au depus flori reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creaţiei eminesciene.

Tot aici a avut loc un recital de poezie şi muzică, precum şi un moment de evocare a personalităţii poetului, susţinut de oameni de cultură şi artă. În alocuţiunea sa, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, moderatorul manifestării, a menționat că Mihai Eminescu este omagiat astăzi în întreaga lume, în orice loc, unde există suflet de român. „Spiritul Eminescu există pretutindeni. Opera lui rămâne a fi mereu actuală”, a remarcat Teo Chiriac.

La rândul său, scriitorul Nicolae Dabija a menționat că a descoperit poezia grație lui Eminescu. „Poezia lui este parcă scrisă la dictarea lui Dumnezeu. Este o poezie divină. Poezia lui nu se va învechi niciodată. Pentru mine, Eminescu este mai mult decât un poet”, a spus Dabija.

În context, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, a afirmat că Eminescu este unul dintre cei mai mari poeți lirico-filosofici ai lumii, iar președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, a punctat că Eminescu este „universul nostru, dragostea cu toate tainele acestui frumos sentiment”. În fața publicului au mai luat cuvântul scriitorii Vladimir Beșleagă, Iulian Filip, Dumitru Apetri, Victoria Fonari, profesorul universitar, Cătălin Bordeianu ș.a.  

Raliate evenimentului sunt și expozițiile inaugurate azi la Casa Scriitorilor din Moldova: „În nemărginirea vremii și a lumii”: 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, care cuprinde carte și artă plastică din colecțiile Muzeului Național de Literatură „M. Kogălniceanu” și „Sum mulţumit, ca albina, de am putut cu a mea gură/ Să pun în fagurii noştri de miere o picătură...” (C. Stamati). Aceasta din urmă prezintă intrări noi în colecțiile aceluiași muzeu.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Naţională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a parlamentului în 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor marcante din domeniu. 

img20000292

img20000292

img20000292

img20000292

img20000292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!