ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorul general a anunţat mai multe nereguli şi încălcări în activitatea PA şi PCCOCS

13:32 | 20.01.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a prezentat luni, 20 ianuarie, un raport în urma controalelor efectuate la Procuratura Anticorupţie (PA) şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Documentul a indicat asupra mai multor nereguli şi încălcări grave în activitatea acestor două procuraturi specializate, transmite MOLDPRES.

„Controalele efectuate la PA şi PCCOCS au scos la lumină faţa nevăzută a activităţii celor două subdiviziuni ale Procuraturii Generale. Nu am controlat totul pentru că este imposibil s-o facem într-o lună, am intervenit selectiv, ţinând cont de anumite criterii de prioritate, având la bază gravitatea încălcărilor ce vizează drepturile omului. Ceea ce am reuşit să controlăm a arătat încălcări destul de grave”, a declarat Stoianoglo.

Lipsa evidenţei activităţii de bază a procurorilor, falsuri, acte de corupţie, nevalorificarea potenţialului acestor două procuraturi specializate, ignorarea dosarelor de rezonanţă, ilegalităţi - acestea sunt doar unele încălcări punctate de procurorul general. „Concluzia pe care o tragem este că potențialul procuraturii specializate este utilizat pentru documentarea unor cazuri minore, doar în vederea creării unor indicatori statistici favorabili, contrar așteptărilor societății, ale partenerilor de dezvoltare, context în care generăm o scădere artificială a potențialului de care dispun aceste procuraturi autonome, iar drept consecință, corupția mare, dosarele de rezonanță, rămân în nelucrare sau se prăfuiesc în safeuri, neavând finalitate cu anii”, a menționat Alexandr Stoianoglo.

„Prin activităţile acestor două procuraturi specializate care au vizat încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale ale omului, Republica Moldova a fost tratată de o bună parte a societăţii într-o perioadă de mai mulţi ani ca un stat poliţienesc în care oamenii au trăit cu simţul fricii faţă de organele de drept apreciate ca inchizitorii şi, în acest context, obiectivul de bază ce stă în prezent în faţa Procuraturii este de a restabili simţul de siguranţă al oamenilor şi încrederea în justiţie”, a remarcat Alexandr Stoianoglo.   

În altă ordine de idei, procurorul general s-a referit şi la subiecte de interes deosebit cum ar fi frauda bancară şi cauza privind finanţarea Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM). „În general, subiectul „frauda bancară” este unul destul de complex şi, din acest motiv, aprecierile ce urmează a fi date prestaţiei procurorilor implicaţi în efectuarea anchetei vor fi făcute după realizarea unei serii de activităţi procesuale planificate la ultimele şedinţe ale grupului de urmărire penală, sub conducerea Procurorului general”, a relevat Stoianoglo.

„Cu referire la cauza privind „finanţarea PSRM”, pornită, de fapt, pentru acţiuni pretinse de spălare de bani, care la fel este una extrem de voluminoasă şi complexă, este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste 3 ani (o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 - nici o acţiune de urmărire penală), trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent”, a estimat procurorul general.

Ca urmare a celor declarate la conferinţa de presă, Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, şi-a cerut scuze publice „în numele instituției pe care o reprezint, față de sutele de cetățeni care ilegal au fost urmăriți penal de procurori”. „Vă asigur că noua conducere a procuraturii va reseta sistemul organelor procuraturii și-l va readuce în albia normalității și legalității, în spiritul respectului față de drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a rezumat Stoianoglo.

Controalele, dispuse de Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-au desfășurat în intervalul 9 decembrie 2019-10 ianuarie 2020 și au vizat toate dimensiunile de competență ale celor două procuraturi specializate pentru ultimii patru ani. Verificările au fost efectuate de către două grupuri de procurori, conform unor indicatori concreți, iar acțiunile respective nu au împiedicat buna desfășurare a urmăririi penale pe dosarele aflate în exercitarea sau conducerea acestor subdiviziuni specializate.

img20000427

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!