ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul „Satiricus” va juca patru spectacole pentru înălțarea unui monument al actorului Mihai Curagău

13:21 | 29.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. Patru spectacole va juca Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” în memoria actorului Mihai Curagău. Mijloacele financiare colectate vor fi utilizate pentru ridicarea unui monument în cinstea regretatului artist, unul dintre fondatorii teatrului, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, cele patru spectacole de referință au fost mult apreciate și iubite de către Mihai Curagău. Două dintre acestea au fost deja prezentate. Este vorba de spectacolul „Hamlet” de W. Shakespeare, jucat pe 21 decembrie și „Nunta" de Anton P. Cehov, urmărit de către public pe 12 ianuarie. Pe 31 ianuarie, va avea loc spectacolul „Maestrul și Margarita” de M. Bulgakov și pe 21 februarie - spectacolul „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.

Inițiativa de a înălța un monument dedicat regretatului actor Mihai Curagău a fost lansată anul trecut de Teatrul Național ”Satiricus Ion Luca Caragiale”, în timpul prezentării filmului „Miliard”, creat de producătorul Sergiu Cumatrenco jr. Evenimentul s-a produs la doi ani după plecarea la cele veșnice a actorului Mihai Curagău, protagonistul principal al peliculei cinematografice, care, spre regret, nu a reușit să-și vadă rezultatul creației artistice sus-numite.

În cadrul lansării filmului, autorul peliculei și actorii Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale”, în frunte cu directorul artistic Alexandru Grecu, au decis să colecteze 200 mii de lei, suma necesară pentru instalarea unui monument în memoria actorului. Tot atunci, zeci de admiratori ai creației maestrului, întruniți la eveniment, au avut posibilitatea să doneze bani pentru realizarea acestui proiect de suflet, menit să înveșnicească memoria maestrului pentru generațiile de azi și de mâine.

Conform proiectului, urmează să fie creat un mic memorial, care va prezenta statuia maestrului din bronz, aceasta având un QR cod. Astfel, orice turist va avea posibilitate să scaneze și să afle informațiile necesare despre această personalitate marcantă a artei teatrale naționale.

Timp de un an, grație eforturilor depuse de acești entuziaști a fost adunată aproape o jumătate din suma preconizată. Colegii de la „Satiricus”, teatrul în care Mihai Curagău a muncit din anul 1990 și până în ziua decesului, au decis să facă totul pentru a instala acest monument, și anume – o compoziție artistică, în fața Teatrului, pe strada Mihai Eminescu.

Potrivit portalului ER NEWS, acțiuni de colectare a fondurilor pentru ridicarea unui monument dedicat actorului Mihai Curagău au fost organizate zilele trecute și de către Diaspora din Olanda și Belgia, unde a fost proiectat filmul ”Miliard”, a avându-l în calitate de protagonist pe Mihai Curagău. Urmare a acestor acțiuni, organizate la Amsterdam și Bruxelles, la sfârșitul săptămânii trecute au fost colectați, în total, 1340 de euro pentru ridicarea monumentului în cinstea regretatului actor.

Mihai Curagău s-a născut pe 15 august 1943, în satul Bălăneşti din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru şi film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău (1960-1964). După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca actor la Teatrul Muzical-Dramatic A. S. Puşkin (azi – Teatrul Naţional "Mihai Eminescu") din Chişinău unde a jucat, îndeosebi, roluri de comedie. 

A debutat ca actor de film în anul 1967 la Studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă ”Se caută un paznic”, interpretând rolul Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din R. Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul ”Polobocul” (1991). Mihai Curagău a fost distins cu titlul onorific ”Artist al Poporului” și cu ”Ordinul Republicii”. A creat în scenă peste 100 de chipuri artistice, iar ca actor de cinema s-a produs în circa 40 de filme. Regretatul critic de teatru Gheorghe Cincilei l-a caracterizat drept ”argint viu pe scândura scenei” și ”un adevărat fenomen în arta teatrală a Moldovei”.  Mihai Curagău s-a stins din viaţă  la 24 decembrie 2016, la vârsta de 73 de ani. El a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img20000751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!