ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Pentru reabilitarea și reconstrucția drumurilor vor fi direcționate 14 miliarde de lei

15:19 | 14.02.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Valoarea totală a drumurilor pe care vrea să le reabiliteze Ministerul Economiei și Infrastructurii în acest an are un cost estimativ de 14 miliarde de lei, transmite MOLDPRES.

Ministrul de resort, Anatol Usatîi, a prezentat astăzi proiectele de reabilitare și reconstrucție a drumurilor din Republica Moldova, pentru zece dintre aceste proiecte licitațiile fiind lansate. Este vorba de drumurile Bălți – Fălești, Morozeni, drumul de ocolire a municipiului Chișinău, sectorul 2 și 3, Căușeni – Ștefan – Vodă, Tudora Palanca, Tvardița – Ceadâr Lunga, Lozova, Delacău – Bulboaca, Sagaidacul Nou – Mihailovca, Mihailovca – Cimișlia.

Demnitarul a subliniat că în săptămânile care urmează vor fi lansate licitațiile pentru alte șapte porțiuni de drum: Criva – Bălți, Florești – Nicolaevca – Sângerei, drumurile de ocolire ale orașelor Cimișlia și Vulcănești. Anatol Usatîi a declarat că pentru aceste lucrări s-a găsit sprijinul financiar al BERD și al altor instituții financiar bancare internaționale. „Lucrările pentru reabilitarea drumurilor Soroca – Arionești, Țânțăreni – Trifești, Pojâreni – Țipala, cu un cost estimativ de 840 milioane de lei, vor fi realizate cu suportul financiar al Bănci Mondiale”, a menționat Anatol Usatîi.

Potrivit ministrului, în proces de reabilitare/construcție sunt 540 km de drum care au o valoare estimativă de 7 mlrd 350 mln de lei. În 2020 au fost lansate proiecte de reabilitare și construcție a 460 km cu o valoare estimativă de 6 mlrd 600 mln de lei.

Lungimea totală a drumurilor din Republica Moldova este de 10 mii de kilometri, șase mii dintre acestea sunt drumuri naționale, patru mii sunt drumuri raionale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!