ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În sudul Republicii Moldova va fi construit un parc eolian

12:08 | 19.02.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții companiei Energo Continent, care dezvoltă un parc eolian de 180 de MW în sudul Moldovei, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Dezvoltatorii au informat premierul despre etapa la care se află lucrările și au menționat că, pentru a continua finanțarea și implementarea proiectului, au nevoie de o confirmare din partea autorităților centrale ale țării că acest proiect este necesar și că se încadrează în Strategia energetică a Republicii Moldova.

Ion Chicu a salutat intențiile investitorilor și i-a asigurat de tot sprijinul Guvernului în finalizarea construcției parcului eolian și livrarea energiei electrice verzi către consumatori: „Salutăm și vrem să atragem cât mai mulți investitori în R. Moldova, mai ales când e vorba despre energie regenerabilă. Sunt gata să acord orice suport. Mă bucur că vedeți Moldova ca potențial de investiție. Suntem convinși că dacă vom crea o bază economică solidă, soluționăm o mare parte din problemele cu care se confruntă țara noastră”.

Proiectul „180 MW Vulcanesti Wind Project in the Republic of Moldova” a fost inițiat în 2010 în colaborare cu Fondul de Investiții InfraVentures al IFC, care este o divizie de investiție a Băncii Mondiale. Pentru operarea și mentenanța celor 60 de turbine electrice vor fi angajați în jur de 70 de oameni.

Reprezentanții companiei susțin că proiectul va fi funcțional în 2022 și estimează o producție anuală ce poate asigura cca 15% din consumul anual de energie al Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!