ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O nouă publicație vine în ajutorul producătorilor de prune

10:17 | 21.02.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 21 feb. /MOLDPRES/. Prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din R. Moldova și se bucură de o cerere înaltă atât pe piața din Est, cât și din Vest. Pentru ghidarea producătorilor, a fost lansată publicația „Producerea prunelor”, editată de proiectul USAID Agricultura Performanta în Moldova, transmite MOLDPRES.

Publicația prezintă soiurile și portaltoaiele de perspectivă, etapele tehnologice, metodele de păstrare, cerințele de calitate și siguranță pe piețele externe, etc.

Conform datelor oficiale, producția globală de prune în 2019 a fost de peste 100 de mii de tone. Din acestea, au fost exportate aproape 60 de mii de tone de prune în stare proaspătă, inclusiv pe piața UE - cca 19 mii de tone. Aceste rezultate se datorează inclusiv asistenței acordate de USAID/APM pentru modernizarea tehnologiilor de producere, a infrastructurii post-recoltă și implementarea standardelor GLOBALG.A.P.

Pentru a facilita creșterea în continuare a exporturilor pe piața comunitară, Republica Moldova a negociat majorarea cu 50 la sută a cotei de 10 mii tone pentru importul prunelor moldovenești în Uniunea Europeană fără taxe vamale.

În prezent, în țara noastră sunt înregistrate 30 de soiuri de prun, produse pe o suprafață de circa 22,6 de mii de hectare.

img20001493

img20001493

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!